News
Loading...

Se reinfiinteaza escadrila lui Horia Agarici - 53 Warhawks

In urma cu 3 ore cele 6 avioane F-16, primele dintr-un set de 12 achizitionat de Romania, au decolat de pe baza Monte Real din Portugalia cu destinatia Romania.

Avioanele vor fi operate de la Baza Aeriana 86 Borcea. Cu ocazia achizitionarii noilor avioane de vanatoare, va fi reinfiintata o escadrila istorica, Escadrila 53, o formatie de lupta care a inregistrat numeroase victorii impotriva Uniunii Sovietice.

Operarea de la baza Borcea este o mutare prin care Romania isi securizeaza defensiva cordonului litoral.

Infiintata la data de 1 iunie 1940 , escadrila a fost stationata la Campia Turzii, pentru ca mai apoi sa fie mutata pe aeroportul Pipera. Intr-un final in ianuarie 1941 escadrila este trimisa pe aeroportul Mamaia. Aici, cu 8 asi in ai aerului in echipa (printre care si cunoscutul Horia Agarici), Escadrila 53 reuseste o serie de victorii importante.


  • in 22 iunie 1941 reusesc cu succes indeplinirea a 4 misiuni de escorta
  • in 23 iunie Horia Agarici doboara 3 avioane sovietice
  • in 30 iunie escadrila inregistreaza 10 victorii fara nicio pierdere
  • la finalul primei campanii escadrila 53 avea un impresionant palmares de 52 de victorii si doar o infrangere
In '44 escadrila este desfiintata, iar armata sovietica il declara pe Horia Agarici criminal de razboi. Victoriile acestuia si ale echipei sale, precum si salvarea Constantei fiind rasplatite cu 25 de ani de munca silnica.

Dealungul timpului Escadrila 53 a folosit avioane Hawker Hurricane Mk IIB, IAR 80A, Messerschmitt BF-109 E3, Messerschmitt ME-109 G4 si din acest an Lockheed Martin F-16 AM.

Redam integral declaratia ministrului Mihnea Ioan Motoc:


Intrarea României în "Clubul" F 16, marcată ieri la Monte Real printr-o ceremonie impresionantă, nu este o simplă formulă retorică. Este un act politic și strategic, cu reverberații la nivelul regiunii din care facem parte. Intrarea Forțelor Aeriene Române în selectul grup al aviațiilor militare care operează redutabilele F 16 Fighting Falcon asigură și eligibilitatea pentru accederea într-un alt club, al viitorului, cel al țărilor care vor beneficia de F 35.
Până la acest ambițios obiectiv final mai avem un drum lung. Important este că România a intrat astăzi într-o nouă etapă a dezvoltării capacităților sale esențiale de apărare. Prin materializarea următoarelor etape de achiziție a aeronavelor multirol, vom edifica o capacitate de apărare aerienă durabilă și redutabilă, care va cântări greu în contextul de securitate la Marea Neagră.
Este momentul să recunoaștem meritele decidenților români care au făcut posibilă lansarea Acordurilor interguvernamentale cu SUA și Portugalia, precum și al decidenților de acum ai României, care duc mai departe, spre primele rezultate, importantul Program Multirol.
Felicit întreaga echipă de specialiști din Forțele Aeriene Române, precum și din structurile centrale ale ministerului, care au lucrat cu profesionalism, pricepere, flexibilitate și creativitate, începând cu etapele inițiale de analiză și planificare, până la implementarea efectivă a Acordurilor interguvernamentale.
Vedetele acestor zile sunt, fără îndoială, piloții care se instruiesc pentru operarea avionului F 16, cei mai noi membri ai echipei "Viper-ilor", așa cum se identifică în toată lumea, cu mândria apartenenței la un grup de elită, cei ce zboară pe acest tip de avion. "Once a Viper, always a Viper", este deviza lor și este evident că în Baza 5 Aeriană Monte Real românii și portughezii au format un grup bine sudat, pregătit în zbor și pentru luptă, ce își spune - sugestiv- "Warhawks" (Șoimii Războinici). Nimic nu ar fi posibil fără specialiștii de la sol, personalul tehnic, la fel de important în operarea capabilității. Le mulțumesc cu egală admirație și apreciere.
Cer senin piloților care vor aduce astăzi în zbor primii șase Vulturi Luptători, pe Baza 86 Aeriană de la Fetești!
foto: MAPN | Eugen Mihai
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment