În casa Anatole Magrin

Astăzi arhitectul Radu Cornescu mi-a îndreptat atenţia spre o casă care la prima vedere nu îţi atrage atenţia, însă această casă a aparţinut lui Anatole Magrin.
Cine a fost A. Magrin?
În 1858, în nord-estul Franţei, mai exact în Arcey se naşte Anatole Magrin. În 1875 acesta ajunge la Constanţa unde se căsătoreşte şi pune bazele primului studio foto din oraş, studio care urmează să îi aducă celebritatea el devenind fotograful oficial al Casei Regale Româneşti, este numit apoi consulul Franţei la Constanţa, iar Regele Carol 1 îl decorează cu ordinul "Coroana României".
A. Magrin este cel care a făcut lobby pentru  transferarea la cimitirul din Constanţa a soldaţilor francezi morţi în războiul din Crimeea. În cadrul acestui cimitir şi în ziua de astăzi găsim monumentul eroilor francezi. Anatole Magrin se stinge din viaţă în jurul anului 1921.


Anatole Magrin îşi ridică la Constanţa o casă impunătoare care îmbrăca faleza Golfului Delfinilor, casa având o superbă terasă cu vedere spre mare. Imobilul este desfăşurat pe 2S+P+2E+M.
Conform spuselor lui Radu Cornescu faţada imobilului aducea cu cea a unei case vecine.


Iată o imagine cu casa A. Magrim în vremurile ei bune.Din motive pe care nu le cunoaştem, în comunism faţada a fost efectiv distrusă casa arătând acum anost. În prezent ea are funcţiunea de bloc de locuinţe.


Cum uşa era deschisă intrăm în hol.


Nişte modificări aduse tavanului ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva înainte era un lobby desfăşurat pe mai multe etaje.


Facem dreapta şi urcăm la nivelele superioare.


Revenim la parter pentru a coborâ la primul subsol.Uşa de acces spre subsolul al doilea este blocată aşa că ne continuăm drumul pe culoarul din stânga.


Acesta dă într-un alt hol mărginit de mai multe uşi. Holul respectiv iese direct pe terasă. Din păcate aceasta în mare parte s-a prăbuşit pe valea portului în urma unei alunecări de teren.


Din păcate astăzi nimic nu mai aminteşte de gloria, faima şi strălucirea de odinioară, nici măcar o plăcuţă care să îi menţioneze numele lui Anatole Magrin - fotograful Dobrogei.

2 comentarii:

  1. Foarte interesant, bravo Harry!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai bine te duci la mazare si il rogi sa puna placute pe toate casele istorice din cta

    RăspundețiȘtergere

Comment:

Un produs Blogger.