Interviu cu Radu Coiciu, candidat independent pentru functia de consilier local.

Coiciu Dumitru Radu este un tanar de 28 de ani care candideaza independent pentru postul de consilier local sub sloganul "Vocea ta in consiliul local".

A terminat Facultatea de Inginerie mecanica, industriala si maritima, sectia Autovehicule Rutiere, in cadrul Universitatii Ovidiu. A urmat un master in drept, specializarea Legislatia privind siguranta transporturilor.

Coiciu Dumitru Radu lucreaza in cadrul RATC ca inginer auto, in functia de inspector ITP. De asemenea reprezinta sindicatul RATC, aparand drepturile colegilor sai. 1.Pentru inceput ne poti face o prezentare a situatiei tramvaielor si a caii de rulare la data in care ai venit la RATC?

Bună ziua. Ma bucur că am ocazia să iau parte la acest interviu și consider blogul dumneavoastră unul foarte bine documentat.
Referitor la întrebare, tramvaiele şi calea de rulare a acestora erau deja scoase în momentul venirii mele la RATC. Povestea renunțării la acest mijloc de transport o știu bine, însă consider ca a fost cea mai buna soluție la momentul respectiv.
De ce spun asta? Pentru ca tramvaiele respective erau foarte vechi, nu mai corespundeau normelor de transport public urban, având calea de acces foarte înaltă și greu accesibilă persoanelor vârstnice sau celor cu dizabilități.
Ele prezentau un pericol pentru circulație, se defectau des, deraiau și erau zgomotoase.

2.Aceeasi intrebare insa de data aceasta referitoare la troleibuze. Si daca tot suntem la capitolul asta ne poti spune mai multe despre momentul ROCAR pentru ca foarte putina lume cunoaste ce s-a intamplat cu adevarat.

La începutul anilor 2000 Regia împreună cu Primăria au intenționat să cumpere 50 de troleibuze ROCAR.  Numai ca până la livrarea primelor 15 troleibuze compania ROCAR a dat faliment. În această situație, în anii ce au urmat s-a impus scoaterea troleibuzelor de pe trasee, nemaiexistând piese de schimb pentru acestea. De aici şi decizia conducerii orașului de la acea vreme de a achiziționa autobuze.

3.Profitand de avantajele unei retele stradale de tip grila, retea stradala existenta din fericire si in Constanta, orasele americane, inca din anii ‘70 au renuntat la tramvaie in folosul autobuzelor. Care consideri ca sunt mai fiabile prin prisma raportului eficienta/costuri?

 În mod sigur autobuzele electrice.

4.Spune-ne parerea ta sincera legata de transportul de tip maxi taxi.

 Sunt total împotriva actualului sistem de transport urban cu mijloace maxi-taxi din motive de siguranță a călătorilor și a celorlalți participanți la trafic. Acestea fac într-un mod fraudulos transport public încălcând orice regulă a legislației rutiere. În primul rând aceste mașini nu au voie să transporte mai multe persoane decât numărul scaunelor cu care maşina a fost omologată. Nu de puține ori le-am văzut transportând mult mai mulți călători decât  ar fi fost legal. În altă ordine de idei, cred că RATC și MAXI-TAXI pot coexista, atâta  timp cât microbuzele maxi-taxi călătoresc pe rutele în care RATC nu poate pătrunde.

5.Ce parere ai de intentia autoritatilor locale de a inlocui autobuze cu midibuses?

 În ceea ce privește minibus-urile, acestea nu pot înlocui întru totul autobuzele convenționale, ci doar să le completeze, intrând pe traseu la orele în care traficul de călători este scăzut, acesta consumând mult mai puțin decât autobuzele convenționale. Și bineînțeles intrarea acestor minibus-uri pe zonele în care un autobuz convențional nu poate pătrunde.

6.Care este situatia actuala a parcului RATC si cat de eficiente sunt liniile actuale? Consideri ca este necesara o redesenare a traseelor?

Situația actuală a parcului RATC este una foarte bună din punct de vedere tehnic. În ceea ce privește liniile de transport ale RATC, acestea acoperă eficient nevoile orașului. Consider că se pot face îmbunătățiri cum ar fi de exemplu unirea altor două linii.

7.Oamenii vor extinderea liniilor RATC catre suburbii: Ovidiu, Lumina, Navodari, Cumpana si Agigea. Cum comentezi?

În momentul de față nu poate fi vorba de extinderea liniilor RATC către exteriorul orașului pentru că legea transportului public nu permite acest lucru.

8.Am vazut ca ai postat recent pe facebook o serie de imagini cu autobuze electrice. Ne poti da mai multe detalii legate de modul de functionare, eficienta. Care ar fi costul de achizitie al unui astfel de autobuz. Costurile de intretinere sunt mai ridicate decat cele ale unui autobuz obisnuit?

 Sunt un adept al transportului public realizat cu autobuze electrice. Într-adevăr costul de achiziție al unui astfel de autobuz este mai ridicat, dar eficienţa acestora în exploatare este net superioară  autobuzelor convenționale, cu motor termic. În ceea ce privește costurile de întreținere, un autobuz electric este foarte ieftin de întreținut în primul rând datorită faptului că acesta nu mai are motor termic, astfel reducându-se mult din problemele uzuale ale unui autobuz convențional.

9.Ce parere ai de o eventuala privatizare a RATC?

RATC funcționează foarte bine și așa. Nu este nevoie de o privatizare.

10.La final, un mesaj pentru alegatori. De ce sa te voteze constantenii?

Le promit sa nu-i dezamăgesc și să lupt pentru drepturile și nevoile lor. Consider că a venit vremea ca oamenii acestui oraș să aibă propriul lor reprezentant în Consiliul Local al Constanței. De foarte mult timp aleșii locali au reprezentat doar interesele partidelor politice sau șefilor de partid.

Puteti interactiona direct cu Coiciu Dumitru Radu pe pagina de facebook pe care o administreaza personal.


Un produs Blogger.