O zi din viata unui freelancer
Luni dimineaţă, ora 7:32. Nimic nu e imposibil, zice Alex în timp ce se dă jos din pat. O nouă zi de libertate, o nouă zi de lucru aşa cum şi-a dorit mereu: fără şefi. Acum are clienţi. Ce bine sună!

Și totuși… la birou!

Se anunţă o dimineaţă liniştită şi însorită. Aerul cald, uşor sărat de mare îi face poftă să-şi ia laptopul şi să-nceapă lucrul mai devreme. Azi nu mai vrea să lenevească. Are chef să-şi citească mailurile şi e curios ce lucrări noi i-au intrat. Mica lui doză de dopamină din fiecare zi!     

Din micul său birou amenajat în balcon vede Farul Genovez. Câteva clipe mintea îi fuge spre timpuri în care comercianţii erau mai mult decât buyerii şi sellerii de pe Amazon, iar acest nume sonor era încărcat de semnificaţia bătrânului fluviu din America. Ei, şi Amazon dot com e tot în America, sau mai bine zis a pornit din America, pentru că acum e peste tot.

Se trezeşte din visare şi vede că e deja 8:26. E încă devreme. Toţi prietenii lui au ieşit deja pe uşă în drum spre locurile lor de muncă. Ce norocos sunt, se gândeşte Alex,în timp ce-ţi soarbe ultima gură de cafea.

Plătit ca să învăț

Intră în mail şi vede că are două invitaţii la nişte proiecte ce par interesante. Un client din Berlin vrea un mini-book despre cum să-ţi converteşti fanii de pe Instagram în clienţi fideli. De mult vroia el oricum să aprofundeze subiectul!  Lucrarea i-a venit la fix!

Instagramul ăsta e chiar mişto, atâtea poze ca nişte ferestre deschise spre locuri în care poate nu vei ajunge prea curând, dar totuşi, simplul fapt că poţi să dai un like, să laşi un comment sau să pui o întrebare, te face să simţi că acele locuri şi acei oameni sunt mult mai de aproape de tine.

Între timp, i se face un pic foame, aşa că merge în bucătărie şi-şi face un smoothie cu lapte bătut, două banane, două linguriţe de fibre şi un pumn de caju. În timp ce-şi bea micul dejun, Alex se gândeşte la mailul pentru clientul care i-a scris mai devreme.

Oare cine sun cei care vor citi acest ghid legat de Instagram? Vor urma ei paşii de acţiune scriși de el? Asta e marea necunoscută în munca de freelancer, nu ştii aproape niciodată cine sunt clienţii clienţilor tăi. Tot ce poţi tu să faci e să te asiguri că înţelegi foarte bine care sunt cerinţele şi nevoile clientului tău, să-ţi faci treaba cât mai corect şi să fii punctual.

Cură de mailuri. Coafura rezistă.

Urmează un mail, încă unul, încă şase, două reply-uri pe Upwork, nişte biduri la proiecte ce sună interesant şi deja s-a făcut 13:47. E încă devreme, se gândeşte Alex, şi intră un pic pe Facebook să se răcorească.

Poze peste poze, picnicuri, peisajele Asiei, strategii de marketing, clipuri cu oameni care salvează lumea, pisici nervoase, aplicaţii noi, poze cu pizza, cum să devii antreprenor, un mare ghiveci de informații condensat într-un sfert de oră de stat pe Facebook.

E trecut de ora 14, şi Alex deja ar vrea să ia o pauză de masă. I se face poftă de ceva cald şi gustos, de ceva gătit. Se duce la frigider, gândindu-se să-şi facă o omletă cu de toate. Sau nişte paste cu ceva.

Îi dispare cheful de-a se apuca acum de gătit pentru că nu vrea să se lungească cu treabă prin bucătărie. Mai are încă de lucru şi trebuie să şi pregătească până diseară două articole pentru blogul unui alt client. Plus căutat poze, urcat pe site, formatat, deci lasă gătitul pentru altă dată.

E timpul pentru pizza!

Parcă ar vrea să mănânce o pizza. Dar nici n-are chef să iasă acum din casă numai pentru asta. Se gândește și-și aduce aminte că a tot văzut pe Facebook un nume: Fudoo! Asta e!
Intră înapoi pe Facebook, caută “Fudoo” și găsește pagina pe care o mai văzuse. Îi dă “Like” ca să poată reveni mai ușor data viitoare. Hmmm, au chestii interesante, își zice el, dând scroll la pagină. Intră pe link și își comandă o pizza.

Într-o oră, e din nou în faţă calculatorului, cu o felie caldă de pizza în mână şi un rânjet victorios pe faţă. Dă “play” la un nou episod din Mad Men şi zice: “Pun pariu că pauza de prânz a celorlalţi nu e nici pe departe aşa de relaxată ca a mea”, bucuros la maxim de libertatea vieţii de freelancer.

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.