170 km de drumuri din Moldova vor fi modernizati

Ministrul Rovana Plumb a semnat azi la Iași contractul de finanțare pentru cea mai mare investiție în modernizarea infrastructurii rutiere din județele Iași și Suceava: “Axa rutieră strategică 1 Iași - Suceava” - aproape 170 km de drum de pe teritoriul celor două județe, din care 92 km în județul Iași. Proiectul va fi finanțat prin Regio-Programul Operațional Regional, din care vor fi alocate aproape 73 mil. de euro: 58 mil. din fonduri europene și aprox. 9 mil de euro de la bugetul de stat. Suma pe care trebuie să o asigure solicitanții este de 6 mil. de euro (reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor eligibile și neeligibile).

După finalizarea investiției, 22 de comune și orașe din judetele Iași și Suceava vor fi conectate la rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T).

Comunele ieșene care vor beneficia de noul proiect sunt: Rediu, Movileni, Gropnița, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belcești, Ceplenița, Scobinți, Lespezi și Sirețel.

În județul Suceava, axa rutieră va traversa comunele Ipotești, Bosanci, Udești, Stroiești, Dărmănești, Todirești, Moara și Șcheia, orașele Dolhasca și Liteni dar și municipiul Suceava.
788.547 locuitori vor beneficia, indirect, la final de proiect, de drumuri reabilitate prin acest proiect finanțat din fonduri europene."Mă aflu astăzi la Iași pentru a finaliza semnarea celui mai relevant proiect de infrastructură rutieră, care va schimba viața a zeci de mii de oameni din această minunată regiune a țării. Dar am ales să fiu prezentă în Moldova în mod special pentru a transmite un mesaj de încurajare autorităților locale să acceseze bani europeni. Avem la dispoziție 23 miliarde euro până în 2023 pentru a dezvolta România și contăm pe dumneavoastră să îi cheltuiți, să propuneți proiecte pe care să le putem finanța", a declarat doamna Rovana Plumb.

Ministrul Rovana Plumb s-a întâlnit cu primarii din județele Iași și Suceava pentru a identifica soluții la problemele întâmpinate de aceștia în accesarea banilor europeni. Cu acest prilej, a amintit că aproximativ 70% din fondurile alocate în actuala perioadă de programare sunt destinați proiectelor autorităților publice. Dând ca exemplu de bună practică reabilitarea din fonduri europene a mănăstirilor din zona Moldovei, doamna Plumb a făcut apel să fie depuse proiecte în cadrul apelurilor deschise în acest moment, fapt care va contribui la dezvoltarea regiunii și la atingerea obiectivelor asumate prin programul de guvernare.

Proiectul “Regiunea Nord-Est-Axa Rutieră Strategică 1 Iași-Suceava” a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 6 - Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.