8 cetățeni din Irak, Iran şi Siria, opriți la frontiera cu Ungaria

Poliţiştii de frontieră bihoreni au depistat, în două autoturisme care circulau în regim taxi, conduse de doi cetăţeni români, 7 cetăţeni din Irak şi Iran şi un cetăţean din Siria, solicitanti de azil in Romania, care intenționau să treacă ilegal frontiera spre Ungaria, cu scopul de a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen.

In acest sens, apelăm la sprijinul cetăţenilor care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.

În data de 21.09.2017, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borş, județul Bihor, pe timpul executării unor misiuni specifice, au oprit pe comunicaţia Borş-Santău, în jurul orei 11.00, la aproximativ 500 m faţă de linia de frontieră, două autoturisme care circulau în regim taxi, conduse de doi cetățeni români, în care se aflau 7 cetățeni de origine afroasiatică.

Cei doi cetățeni români, împreună cu cetățenii străini, au fost conduşi la sediul sectorului pentru cercetări.

Ulterior, efectuându-se o cercetare a zonei unde au fost opriti cei in cauza, a mai fost descoperită o persoană ce facea parte din grup, care a fost condusă deasemenea la sediul sectorului în vederea efectuării cercetărilor.

Cu ocazia verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni din Irak, Iran şi Siria, 5 bărbați şi 2 femei având vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani și 1 minor în vârstă de 12 ani, majoritatea solicitanţi de azil în România. Persoanele în cauză au declarat că, din localitatea Borş, intenționau să treacă ilegal frontiera spre Ungaria, pe jos.Şoferii autoturismelor au declarat că au fost rugati de catre migranti să efectueze o cursă, în regim taxi, din localitatea Oradea până în localitatea Borş.

În cauză, poliţiştii de frontieră le-au întocmit cetăţenilor străini acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Pornind de la acest caz, recomandăm cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 0219590. De asemenea, apelăm la sprijinul cetăţenilor care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii. Totodată, reamintim că „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal”. ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal”.

Politia de Frontiera

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.