Lacul Batal va fi in sfarsit depoluat

Peste 35 milioane lei pentru reabilitarea iazului contaminat Batal, din Targu-Mures: Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a semnat contractul de finanțare pentru fazarea proiectului "Reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal 30 ha – Târgu Mureș".

Valoarea totală aferentă fazei a doua a proiectului este de aproximativ 35 milioane lei, aceasta urmând să fie finalizată la data de 31 decembrie 2020.

Foto: http://www.iazbatal.ro/

Concret, vor fi finanțate lucrări complexe de investiții, ce vor conduce la eliminarea riscului de contaminare pentru utilizatorii sitului, reducerea fluxului de substanțe anorganice în apa subterană, protejarea controlată a apelor de suprafață ș.a.

Beneficiarii proiectului sunt cei 15.000 de localnici - rezidenți în municipiul Târgu–Mureș sau în comunele Cristești și Nazna, aflate în imediata apropiere.

Situl poluat istoric Iaz Batal este situat pe malul drept al râului Mureș, ocupă o suprafață de 30 ha și se află la aproximativ 4 km în aval de municipiul Tîrgu – Mureș (centru), în dreptul platformei de îngrășăminte chimice a SC AZOMUREȘ SA. Implementarea proiectului de reabilitare a sa a început în perioada de programare 2007-2013, la nivelul orașului Tîrgu-Mureș, și se va finaliza prin POIM- Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, asigurând astfel materializarea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare, inclusiv îndeplinirea îndatoririlor în ceea ce privește atingerea obiectivelor de reabilitare a siturilor contaminate, precum și a celor stabilite prin documentele strategice la nivel național și european

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.