Primaria Iasi a achizitionat 88 de autobuze noi, investind 15 milioane de euro

Primele 12 autobuze din lotul de 88 Isuzu Citiport au fost prezentate în mod oficial astăzi, 5 octombrie. Noile mijloace de transport public vor intra în circulație pe traseele Companiei de Transport Public chiar din această săptămână. Autobuzele prezentate fac parte dintr-un lot de 88 de unități, achiziționat de municipalitate printr-un credit BERD în valoare de 15 milioane de euro.
Alături de primarul Mihai Chirica, la eveniment au participat și Excelența Sa Osman Koray Ertaș, Ambasadorul Republicii Turcia în România, Mukerrem Aksoy, atașatul economic al aceleiași ambasade, Murat Demiray, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, Yusuf Tugrul Arikan, director general al Anadolu Isuzu Otomotiv Turcia, și Adrian Butucă, consulul onorific al Republicii Turcia la Iași.„Este un moment important din viața orașului nostru. Promisiunea de modernizare a transportului public nu a fost doar o vorbă în vânt, ci chiar am materializat-o. Astăzi avem 12 autobuze noi, săptămânile viitoare vor mai veni câteva loturi. Până la sfârșitul anului vom ajunge la 60 de unități, iar în primul trimestru al anului viitor vor veni și restul până la 88. În toate mijloacele de transport vom avea informații legate de crearea României Mari. Am vrut să legăm acest moment, al înnoirii parcului de mijloace de transport în comun, de Marea Unire. Primul autobuz nou cumpărat are numărul de parc 1918, la fel ca și anul Marii Uniri, iar ultimul pe care îl vom primi va avea numărul 2018. Este un lucru grăitor pentru ce vom sărbători anul viitor”, a declarat primarul Mihai Chirica.
„Acum doi ani, la Târgul Internațional Busworld, am prezentat, inclusiv autorităților din România, modelul Citiport. Atunci am primit premiul internațional pentru cel mai ergonomic și confortabil autobuz. Astăzi am ajuns să livrăm produsele noastre cetățenilor din Iași. Ne concentrăm să ne dezvoltăm pe piața din România. Pe străzile din această țară avem peste 1.000 de autovehicule. Suntem foarte activi în ceea ce privește zona de export. Vindem produsele noastre în peste 30 de țări, iar în 2020 intenționăm să avem în portofoliu livrări în 60 de țări. Ne pregătim și pentru viitor. Am lansat un centru de cercetare și dezvoltare foarte bun. Chiar acum ne aflăm în faza în care dezvoltăm vehicule cu surse alternative de combustie. Testăm autobuze propulsate electric, de 12 până la 24 metri lungime, și sperăm ca în viitorul foarte apropiat să le putem prezenta și la Iași”. a declarat Yusuf Tugrul Arikan, director general al Anadolu Isuzu Otomotiv Turcia.***
Autobuzele furnizate de Anadolu Isuzu sunt echipate cu motor Euro 6 clasa C, cea mai performantă tehnologie ecologică existentă la nivel european în ceea ce privește autovehiculele clasice. Fiecare autobuz oferă condiţiile maxime de climatizare, atât pe timp de vară, cât şi de iarnă. Mijloacele de transport asigură condiţii optime de acces pentru persoanele cu dizabilităţi și sunt echipate şi cu un sistem de supraveghere video în interior şi exterior. Ca noutate pentru Iaşi, noile autobuze sunt echipate cu un sistem de numărare a pasagerilor. Astfel, vor putea fi cunoscute cu exactitate fluxurile de călători care utilizează acest mijloc de transport în comun.
***
Interiorul noilor autobuze Isuzu va fi decorat cu o galerie cu rol cultural-educativ. Aceasta este alcătuită din fotografii și citate reprezentative ale personalităților politice din perioada 1916 - 1918, atunci când Iașul a fost capitală de război a României. Formată din șapte tablouri sugestive, galeria include portretele Regelui Ferdinand, Reginei Maria, primarului Gheorghe Mârzescu, premierului Ion I. C. Brătianu, generalului francez Henri Mathias Berthelot și savantului și omului politic Nicolae Iorga. Autobuzele au fost personalizate pe exterior cu logoul Centenarului Iași - Capitala Renașterii Naționale.
Cele 100 de autobuze nou cumpărate (4 Isuzu Citiport în 2016, 8 Eurobus Diamond în 2016 și 88 Isuzu Citiport în 2017 - 2018) vor primi numere de parc de la 1918 la 2018 pentru a marca împlinirea unui veac de la Marea Unire. Galeria a fost realizată de Asociația Tramclub Iași, la inițiativa Companiei de Transport Public Iași.

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.