Imagini in premiera. Care este stadiul lucrarilor la magistrala de metrou M5

 A fost un maraton de 5 ore petrecute pe șantierul Magistralei M5, timp în care am făcut peste 300 de fotografii în 6 stații: Eroilor 2, Academia Militară, Favorit, Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei și Valea Ialomiței, plus depoul cu același nume. Felicităm Metrorex pentru transparență și le mulțumim pentru că ne-au pus la dispoziție chiar Șeful de Proiect care ne-a fost ghid și ne-a răspuns la toate întrebările!
La prima vedere, investiția totală în Magistrala M5 se ridică la o sumă exorbitantă, aproximativ 602 milioane de euro plus TVA, pentru aproape 7 km de cale, 10 stații și un depou. Însă poți înțelege cu adevărat acest cost abia când vezi cu ochii tăi complexitatea lucrărilor. Călătorii pot vedea doar o mică parte din ceea ce înseamnă infrastructura de metrou.
În spatele a ceea ce este vizibil se află un labirint impresionant de echipamente (extrem de scumpe), tehnologie de ultimă generație (șinele sunt de producție austriacă, centralele electrice sunt din Japonia) și multă, foarte multă muncă. Fiecare stație are 3 niveluri și fiecare nivel are zeci de încăperi, de la simple ghișee și spații tehnice obișnuite, până la centrale de ventilație, substații electrice de 110 kV sau chiar adăposturi pentru populație în caz de urgență.
Pe forum găsiti tot fotoreporajul, foarte detaliat, cu noutăți, declarații oficiale și explicații amănunțite la fiecare set de poze din mai toate cotloanele șantierului. Insistăm să vă uitați atent la reportaj pentru a vă face o idee despre ce presupune această investiție majoră:
http://forum.peundemerg.ro/index.php…
Metrorex susține oficial termenul de final de 2018 pentru deschiderea circulației pe M5. Noi însă suntem foarte rezervați pentru că sunt încă foarte multe complicații birocratice de rezolvat, la care se adaugă un volum imens de muncă de executat. Este nevoie să se finalizeze în cel mai scurt timp licitația pentru semnalizare/automatizare și negocierile cu Bombardier pentru contractul de automatizare în stația Eroilor. Un alt blocaj birocratic ar putea fi și regulamentul de recepție care ne încurcă teribil la inaugurarea autostrăzilor, de exemplu.
Oficialii Metrorex ne-au promis că ne vor primi ori de câte ori dorim pentru a prezenta cât mai obiectiv și precis stadiul lucrărilor pe M5. În următoarea perioadă dorim să revenim pe șantier în stațiile rămase (Râul Doamnei, Constantin Brâncuși, Romancierilor și Orizont). Vă vom aduce vești și noi fotoreportaje până în momentul inaugurării.


Un produs Blogger.