O vila interbelica va fi demolata, iar alte doua vor fi modificate substantial. Cum ne salvam patrimoniul istoric?

Din pacate incet dar sigur Constanta isi pierde identitatea istorica. Indoctrinarea comunista continua sa se propage si la generatiile prezente, prin urmare asistam neputinciosi cum, in lipsa unor reguli stricte, orasul isi pierde si bruma de cladiri istorice ramase.

In urma cu cateva saptamani anuntam inceperea demolarii Abatorului de Export - una din cele mai emblematice cladiri industriale interbelice din Romania. Aceasta demolare a fost precedata de mutilarea unei vile interbelice marcanta pentru opera arhitectului Harry Goldstein.

Recent au fost aprobate nu mai putin de 3 interventii asupra unor vile vechi. Doua interbelice si una pre WW1.

Astfel o superba vila art deco de la intersectia bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu va fi demolata.


Institutul Piscicol - prima institutie de studii superioare din Dobrogea, proiectata in anii '30 de catre arhitectul Ioan Capsuneanu va fi supraetajat.


In final o interesanta cladire pre WW1 amplasata pe strada Mircea cel Batran, langa Biserica Elena va fi modificata semnificativ, urmand a primi 2 etaje si o mansarda.


In lipsa unor zone istorice protejate (spre exemplu Ploiestiul are doua zona istorice protejate) cladirile interbelice constantene sunt si vor fi in continuare demolate si modificate dupa bunul plac.

Pentru a salva patrimoniul este absolut necesara declararea de urgenta ca situri protejate cele trei mari areale istorice din municipiu - zona peninsulara, zona centrala si portul vechi.Sa le luam pe rand.

1. Zona Peninsulara:
Cu siguranta cel mai cunoscut cartier al Constantei, Zona Peninsulara adaposteste un mix aparte de stiluri arhitecturale, emblematicul Cazinou si lacase de cult apartinand diferitelor religii.

Principalele masuri care sunt necesare a fi luate sunt reabilitarea Cazinoului, revenirea la arhitectura originala a cladirii acvariului, reconstruirea celor doua sinagogi, reconstruirea fostului hotel Marea Neagra si a frontului Torosian. De asemenea trebuie avuta in vedere conservarea vestigiilor antice.


2. Zona Centrala
Deseori ignorata, zona centrala este un adevarat cufar cu comori arhitectonice si istorice. Cel mai afectat de interventii nefericite tinde sa devina bulevardul Ferdinand. Acest bulevard ar trebui conservat integral, iar cladirile interbelice care il marginesc trebuiesc restaurate si readuse la arhitectura initiala, acesta fiind un bulevard emblematic pentru observarea dezvoltarii pe care o avea orasul in perioada interbelica. Alaturi de Ferdinand se remarca strada Eminescu, strada Stefan cel Mare si strada Cuza Voda.

Principalele masuri care sunt necesare a fi luate sunt reconstruirea hotelului Continental si reamenajarea strazii Stefan cel Mare. Si aici trebuie avuta in vedere conservarea vestigiilor antice, cu precadere mormantul pictat.

3. Portul Vechi
Zona portuara veche de la Poarta 1 la Poarta 3 cuprinde cele mai importante cladiri ale Constantei. Edificii emblematice care trebuiesc protejate de urgenta. Gara Maritima si Bursa de Cereale -  exemple exceptionale de art deco, fosta Policlinica Port - emblematic imobil neoromanesc si bineinteles cladirile landmark realizate de duo-ul Anghel Saligny - Petre Antonescu: silozurile, uzina electrica, bursa veche, exemple perfecte ale arhitecturii din turn of the century-ul american. Portul vechi trebuie transformat in zona comercial-turistica cu hoteluri, lofturi, spatii comerciale, restaurante, baruri, cluburi si chiar cladiri de birouri.In toate aceste zone evident trebuie aplicat un regulament de dezvoltare, prin care sa se interzica interventiile de mofidicare a cladirilor si obligarea proprietarilor de a le aduce la stadiul initial.

Dincolo de aceste zone avem punctual cateva locuri unde sunt cladiri istorice care trebuiesc protejate. Cateva exemple ar fi: vilele interbelice din Mamaia, domeniul regal de la Mamaia, Cazinoul Mamaia, hotelurile Rex si Albatros din Mamaia.

Alte cladiri care trebuiesc protejate sunt aeroportul din zona CET, Centrala Termo Electrica de pe bulevardul Mamaia, dispensarul de langa Cora Bratianu, Abatorul de Export. Acestora li se adauga si tunelul Anghel Saligny.
Pentru a avea un centru istoric atragator si bine pus la punct, cel mai bine trebuie urmat exemplul american, pana la punctul de a prelua regulamente de peste ocean referitoarea la protejarea patrimoniului.

De ce sa preluam regulamente tocmai din Statele Unite?  Raspunsul este destul de simplu. Orasele americane au reguli foarte stricte si o protectie crescuta a patrimoniului construit. Spre exemplu in New York in anii '60 s-a infiintat societatea pentru protectia patrimoniului istoric. Mai mult termenul de patrimoniu istoric in USA cuprinde si alte elemente pe langa cladiri, statui si monumente. Discutam de: aeroporturi, porturi, complexe sportive, tuneluri, poduri, pasaje, viaducte, parcuri, piatete, piete, promenade, stalpi de iluminat, reclame stradale, cimitire, chiar si campuri pe care s-au desfasuratlupte importante (pe acele campuri sunt puse replici de tunuri, forturi etc si gazduiesc periodic festivaluri si evenimente tematice). Mai mult cand o cladire ajunge la varsta de 50 de ani o comisie de specialitate analizeaza daca acesta cladire va deveni landmark istoric protejat sau nu.

Mai jos cateva imagini din centrele istorice ale oraselor americane.

Portland, Oregon

Orlando, Florida

Davenport, Illinois

Columbus, Indiana

New Haven, Connecticut

Boise, Idaho

Kansas City, Missouri

Harrisburg, Pennsylvania

Buffalo, New York

Kalamazoo, Michigan

Concord, New Hamshire


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.