Afla de ce se construieste si se va construi in continuare in parcul Tabacarie

Un nou proiect rezidential dezvoltat in zona de nord a parcului Tabacarie naste noi certuri si dezbateri.Trebuie din start sa intelegem ca nu este nimic ilegal in faptul ca un proprietar construieste ceva pe proprietatea lui. Nu toate terenurile ce inconjoara lacul Tabacarie sunt si parc chiar daca au iarba/copaci.

Parcul Tabacarie a fost amenajat in perioada comunista pe terenuri nationalizate, pe locul unor foste unitati militare sau amplasamente industriale (vezi CTE - Centrala Termo Electrica, etc).
Niciodata aceste terenuri nu au avut in acte destinatia schimbata din terenuri pentru constructii in spatiu verde/parc. Nici inainte si nici dupa '90 nimeni nu a schimbat destinatia terenurilor.

Pe zona de nord - vest in comunism se amenajeaza Satul de Vacanta si Luna Park fara ca aceste obiective sa figureze ca parc, chiar daca intre ele se afla parcele de teren cu gazon/copaci.

Pe zona de est se amenajeaza Delfinariul si Gradina Zoo care desi este pe malul lacului Tabacarie nu are nicio treaba cu parcul.

In zona de nord intre Luna Park si actuala statie de epurare se amenajeaza in anii '70 un camping pentru corturi si rulote.

Pentru a opri constructiile in parc avem doar 2 solutii. Prima varianta este schimbul de terenuri intre primarie si proprietari, iar a doua varianta consta in cumpararea terenurilor de la proprietari.

Din pacate aceste variante nu pot fi puse in practica din 2 motive. Primaria nu mai detine terenuri de o valoare egala cu cele din zona lacului Tabacarie, iar bugetul local nu isi permite sa sustina astfel de achizitii mai ales in contextul datoriei uriase care trebuie platita catre Polaris si a sumelor ce urmeaza a fi platite operatorilor de maxi-taxi, in urma procesului pe care primaria il va pierde cu siguranta.

Doar un sprijin financiar guvernamental poate rascumpara terenurile in cauza.

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.