Declasarea si privatizarea singura solutie pentru salvarea Cazinoului

Recent la o librarie din centrul Constantei a avut loc o noua dezbatere privind Cazinoul. Care este rostul acesteia si a multor altor dezbateri este greu de spus.

Lumea se aduna, vorbeste, se uita pe poze si filmulete. Dar nimic concret nu se intampla si nici nu se va intampla.Compania Nationala de Investitii - CNI a anulat licitatia pentru reabilitarea cladirii. CNI nu a avut de ales, la fel cum nici Ministerul Dezvoltarii si nici Primaria Constanta nu au avut de ales. Si nimeni nu va avea de ales atat timp cat legea privind licitatiile nu se modifica.

Legea repectiva trebuie sa sufere doua modificari substantiale. Sa se inlocuiasca termenul de pretul cel mai mic cu evaluarea in functie de raportul calitate/pret.

Si dam aici un exemplu clar: Autostrada Bechtel. A tot fost injurat Adrian Nastase ca a dat un pret foarte mare /km. Declasificarea dosarului a aratat ca pretul a fost intradevar mare insa a fost cel corect tinand cont de calitatea lucrarii si a materialelor folosite. Si acel tronson este si acum cel mai bun tronson de autostrada din Romania. La polul opus la Sibiu avem tronsonul de autostrada construit dupa pincipiul pretului celui mai mic. Tronson de autostrada care a deveni headline news din cauza numeroaselor surpari.A doua modificare a legii trebuie sa atinga contestatiile. Acestea trebuiesc reglementate. Avem firme de apartament care contesta pana in panzele albe orice licitatie. Acest gest este generat de unul din urmatorii 3 factori:

-firma respectiva spera sa castige si sa dea lovitura printr-un contract cu statul care sa-i faca milionari peste noapte
-firma respectiva vrea sa forteze mana companiei care a castigat licitatia pentru a obtine o subcontractare de 10%
-firma respectiva are "conturi de reglat" cu autoritatile locale/alte firme si face tot posibilul sa le puna bete in roti
Singura solutie pentru salvarea Cazinoului este declasarea si vanzarea. Cazinoul trebuie scos de pe lista monumentelor istorice pentru a putea fi recompartimentat. Trebuie sa se inteleaga ca cele doua renovari din anii '60 si anii '80 au adus o serie de modificari majore cladirii. La exterior s-a realizat acel acces in subsol, iar la interior s-au facut recompartimentari, s-au amenajat lifturi de marfa, s-au modificat complet finisajele peretilor si tavanelor, au fost inlocuite usile, ferestrele si corpurile de iluminat, s-au realizat picturi murale, vitralii si adaugiri de elemente decorative.


Dupa declasare in caietul de sarcini privind vanzarea, viitorul proprietar poate fi obligat sa restaureze fatadele si sa pastreze scara monumentala interioara. Cladirea in sine se preteaza cel mai bine a deveni un centru comercial premium cu magazine de lux, cafenele si centru de expozitii/galerie de arta.Aceasta este singura solutie pentru a salva cladirea emblema a Constantei.

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.