Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva ar putea fi deschis traficului in 2018

La dezbaterea din Parlamentul României, reprezentantul companiei Comsa, constructorul lotului 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, a descris foarte clar problemele de pe acest proiect. Acest tronson de peste 21 km poate fi inaugurat în 2018, dar numai dacă aceste blocaje vor fi rezolvate IMEDIAT!

În primul rând, în urma acordului de mediu revizuit din 2013, a apărut necesitatea construirii unui al doilea ecoduct (pasaj pentru animale) și instalarea unor panouri fonice suplimentare. În plus, pentru că pe lotul vecin apariția tunelurilor a întârziat extrem de mult finalizarea lucrărilor, termenul de conectare cu lotul 3 a fost împins mult după anul 2020. Astfel, s-a impus necesitatea unei descărcări a traficului în DN68A la Holdea.CNAIR a solicitat un proiect pentru această descărcare, constructorul l-a livrat, CNAIR l-a aprobat, a solicitat autorizație de consturire de la MT, iar aceasta a fost emisă de minister. Constructorul a intrat în teren și a început execuția, însă acum pur și simplu CNAIR nu mai recunoaște aceste lucrări și nu dorește să le plătească!

Răspunsul oferit presei locale de Alin Șerbănescu (purtătorul de cuvânt CNAIR) este HALUCINANT. Acesta nu are informații despre ecoductul suplimentar, deși este finalizat!

Șerbănescu mai spune că pentru nodul Holdea nu există niciun ordin de începere emis de CNAIR, insinuând faptul că inginerii de la Comsa lucrează "de capul lor". Oferim acestui domn expertiza noastră în materie de contracte FIDIC pentru a nu mai emite pe viitor inepții și bazaconii. Există UN SINGUR ORDIN de începere pentru contract care se emite la începutul execuției (în cazul de față 27.11.2013). NU se dă ordin pentru fiecare structură, nod sau obiectiv din proiect.

CNAIR încearcă să evite aceste probleme care țin direct de ei. Rezolvarea blocajelor cere profesionalism și asumare a răspunderii. În schimb, opinia publică este manipulată prin defectele tehnice apărute pe șantier care, zic ei, ar fi răspunzătoare pentru întârzieri.

Spre deosebire de CNAIR, conform informațiilor noastre, constructorul își asumă aceste dificultăți tehnice și le va rezolva în totalitate în 2018. Însă, chiar dacă se va întâmpla așa, fără semnarea actului adițional pentru semi-nodul Holdea și fără plata lui de către CNAIR, și acest tronson de autostradă va fi impracticabil - un nou muzeu!

Cerem insistent decidenților din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să își asume partea lor de responsabilitate, să semneze adiționalele la contract pentru toate lucrările suplimentare și să renunțe la tactica de intimidare a constructorului în speranța că acesta va executa aceste obiective din fonduri proprii.Asociatia Pro Infrastructura

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.