Imagini spectaculoase de pe santierul liniei de metrou M5

Saptamana trecuta membrii Asociatiei Pro Infrastructura au fost in vizita pe santierul magistralei de metrou M5.

Am văzut șase stații și depoul, acum am fost în celelalte patru: Eroilor și Academia Militară (miercuri) și Tudor Vladimirescu și Romancierilor (sâmbătă).
Structura este avansată, executată în bună parte (80-90%), atât la Eroilor cât și la Academia Militară, însă finisajele în aceste două puncte sunt sub 20%. Celelalte două stații sunt mult mai avansate, atât ca structură (aproape de 100%), cât și ca finisaje (peste 85%). Șina este instalată pe toată magistrala în proporție de 35-40%.
Problemele majore în acest moment nu sunt legate de construcția propriu-zisă, ci de aspecte birocratice, în special licitația pentru sistemul de siguranță și automatizare a traficului (pentru toată magistrala). Suntem doar în faza de evaluare a ofertelor (următorul termen este 30.04.2018) și se așteaptă soluționarea unei contestații depuse în 19.12.2017 de către un ofertant. Este dificil de estimat când vom avea un câștigător și când se va semna contractul.
Mai mult, tergiversarea negocierilor dintre Bombardier și Metrorex pentru contractul de automatizare între stațiile Eroilor 1 și Eroilor 2 riscă să blocheze inaugurarea.
Când vom putea circula? Oficialii Metrorex estimează că în primul trimestru din 2019 vom merge cu metroul din Drumul Taberei și până la Eroilor. Își mențin poziția oficială că până la final de 2018 trenurile vor intra în probe (fără călători, așadar). De asemenea, nu sunt (deocamdată) îngrijorați de regulamentul de recepție care este scos țap ispășitor la deschiderea autostrăzilor.
În opinia noastră, acesta poate fi invocat și poate crea probleme și la metrou, având în vedere că lucrările NU vor fi gata în procent de 100% decât spre finalul anului viitor sau chiar mai târziu (întârzieri mari sunt la accesele intermodale metrou-tramvai de la Parc Drumul Taberei).
Simplu spus, credem că trebuie să avem în continuare răbdare pentru încă MINIM un an de zile, DACĂ se va finaliza repede licitația pentru sistemul de automatizare și DACĂ nu vor fi probleme la recepția (parțială) a lucrărilor. Este imposibil de dat un prognostic exact pentru data inaugurării. Următoarea vizită pe șantier va fi, probabil, în perioada iunie-iulie 2018.


foto: http://forum.peundemerg.ro 

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.