OPIC si EXXON in carti pentru preluarea Rompetrol

Publicatia media https://www.g4media.ro/ anunta in exclusivitate ca negocierile dintre companiile chineze si KazMunaiGaz au picat dupa ce fondatorul China Energy Fund Committee (CEFC) a fost arestat in China.

Aceeasi publicatie anunta ca negocierile se poarta acum cu un consortiu american din care face si OPIC - The Overseas Private Investment Corporation, o agentie guvernamentala americana care ofera credite investitionale companiilor americane.La o analiza mai atenta observam ca principalul partener al OPIC pe sectorul petrol si gaze este EXXON Mobile, o companie deja prezenta in Dobrogea unde se ocupa de extragerea de titei din platforma Marii Negre.

Prin aceasta intelegere americanii devin cel mai important jucator de pe piata de petrol din Romania, Petromidia fiind una dintre cele mai mari rafinarii din sud-estul Europei, cu o capaciatate anuala de 5 milioane de tone. De asemenea in portofoliul Rompetrol se afla si 1.100 de benzinarii in 4 tari.

Pe langa Petromidia, Rompetrol detine si rafinaria Vega.

Toate acestea vin in contextul in care companii americane erau deja itneresate de construirea unei noi rafinarii pe insula din Portul Constanta, iar in prezent se poarta discutii avansate pentru realizarea pe insula a unui nou terminal de petrol si gaze.


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.