News
Loading...

A fost ales proiectul castigator pentru reabilitarea Parcului Feroviarilor din Cluj Napoca

Primăria Cluj Napoca a anunțat astăzi rezultatele concursului internațional de soluții „Reabilitarea peisageră și reactivarea Parcului Feroviar Cluj-Napoca”. Competiția, organizată de Municipiul Cluj-Napoca alături de Ordinul Arhitecților din România, a fost lansată la data de 4 aprilie 2018, fiind invitați să participe specialiști din România, țările Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.

Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea reabilitării și reactivării Parcului Feroviarilor. În urma deliberărilor juriului a fost selectat ca proiect câștigător lucrarea realizată de ASIZA BIROU DE ARHITECTURA S.R.L. (autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu, arh. Anda Gheorghe, colaboratori specialităţi: structură - ing. Ovidiu Rusu, peisagistică - ing. peis. Alexandru Cotoz, ing. hort. Valentin Sebastian Dan, construcții hidrotehnice - ing. Monica Gheorghe).

În legătură cu proiectul care a câștigat locului I, membrii juriului au apreciat următoarele:

”Proiectul propune transformarea parcului într-o “Grădină a Someșului”, integrând râul în amenajarea propusă. Apa devine, astfel, o „axă ecologică”, un element transformator și atractor al parcului.

Printr-o zonificare complexă și ierarhizată, se propun patru “fâșii funcționale” cu grade diferite de utilizare și multiple scenarii posibile.











Proiectul pune în valoare cele două zone existente de acces prin crearea a două “porți” marcate subtil. Se apreciază descoperirea de noi posibilități de acces în zona de est și accesibilizarea zonei malului opus al râului.”

Corelarea proiectului pentru Parcul Feroviarilor cu Parcul Farmec, cu Parcul Armătura și cu râul Someș reprezintă exact ceea ce noi ne așteptam: calitate și integrarea spațiului urban.

Primăria a făcut eforturi alături de comunitatea clujeană, pentru a aduce Parcul Feroviarilor în patrimoniul orașului, pentru a-l putea deschide acestui concurs de soluții. Mulțumesc încă odată juriului, specialiștilor, societății civile pentru efortul pe care l-au depus, pentru interesul constant pe care l-au arătat și îl arată pentru revitalizarea spațiilor publice și pentru a găsi împreună - societatea civilă, specialiști și autoritate publică - cele mai bune soluții pentru orașul nostru.

Mai multe informații despre concursul de soluții „Reabilitarea peisageră și reactivarea Parcului Feroviar Cluj-Napoca”

În concurs au fost înscrise 14 proiecte, din care 12 au rămas în evaluare, iar 2 au fost descalificate.

Juriul - specialiști cu mare experiență în domeniul arhitecturii, urbanismului și peisagisticii: Arh. José Mayoral Moratilla (câștigătorul proiectului de amenajare a malului râului Someș), Arh. Ligia Subțirică, Arh. Vlad Gaivoronski, Arh. Peisagist Vera Dobrescu, Arh. Cristi Borcan. Membrii supleanți fiind: Arh. Anca Cioarec, Arh. Peisagist Alexandru Ciobota.

În urma jurizării au fost desemnați următorii câștigători:

Premiul I – Proiect nr. 50 – SG2028 - ASIZA BIROU DE ARHITECTURA S.R.L.
Autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu, arh. Anda Gheorghe

Premiul II – Proiect nr. 63 – AM2018 - S.C. ATELIER MASS S.R.L.
Autori principali: Atelier Mass, Metapolis, Ana Horhat

Premiul III – Proiect nr. 58 – DP1212 - BIA Șerban Daniel Lucian / Daniel Șerban
Autori principali: Andrei Bacoșcă, Ruxandra Grigoraș, Lázár Csaba, Mădălina Perju, Daniel Șerban

Câștigătorul concursului a obținut premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare în valoare de 555.450 RON, fără TVA.
Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 35.000 RON, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 RON.

Competiția se alătură unei serii de concursuri de arhitectură organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în colaborare Ordinul Arhitecților din România în calitate de promotor, serie care a debutat în noiembrie 2016 cu concursul Turnul Celor Trei Vârste - pentru reabilitarea Turnului Pompierilor, urmat apoi de concursul Rethinking Someș, dedicat malurilor râului.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment