Constanta Historical Memorial : Hotelul Carlton-Continental

Din pacate uneori in urma unor decizii greu de inteles si cladirile valoroase se sting sub buldozere si excavatoare, iar Constanta  a avut enorm de suferit in urma dementelor demolari comuniste.La sfarsitul lui 1800, inceputul lui 1900, la intersectia bulevardului Tomis cu bulevardul Ferdinand se ridica un mic hotel in stil neoclasic. Hotelul cu doua etaje si mansarda se numea Continental.La inceputul anilor '30, lipit de Continental se ridica hotelul Carlton. Un impunator edificiu art deco cu 5 etaje  realizat dupa planurile arhitectului Harry Goldstein. Carltonul este fara indoiala cea mai reprezentativa cladire proiectata de acesta.


Instaurarea regimului comunist este echivalentul inceputului sfarsitului pentru cele 2 cladiri. Primul cade Continentalul. Pe locul lui se ridica un cub anost ca o noua aripa a Carlton-ului. Insa cum Carlton era o denumire occidentala, tovarasii decid sa o schimbe in Proletarul. Apoi devine Republica, pentru ca in anii '70 sa preia numele hotelului demolat - Continental.Dupa comunism, in anii '90, primarul Gheorghe Mihaiesi incepe demolarea hotelului din motive doar de el stiute.

Mostenitorii de drept dau in judecata primaria si cer retrocedarea cladirii.  Din pacate e prea tarziu, din hotel a ramas doar structura parterului si fragmente din cea a primului etaj.

foto: colectia arhitect Radu Cornescu

In 2000 in locul lui Mihaiesi este ales Radu Mazare. Acesta anticipand durata lunga pe care avea sa se intinda procesul decide sa elibereze terenul de sarcina si sa amenajeze un spatiu verde.
Procesul de retrocedare s-a finalizat in urma cu doar cativa ani, iar acum terenul este scos la vanzare de catre proprietar.

***

Harry Goldstein era un om foarte metodic si dedicat meseriei. Arhitectul Radu Cornescu ne spune ca Goldstein facea chiar si zeci de variante pentru un proiect. Este si cazul hotelului Carlton de pe bulevardul Ferdinand. Iata cateva astfel de schite, aflate acum in colectia arhitectului Radu Cornescu:Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.