Sa descoperim Pu Erh-ul. Unul dintre cele mai interesante si complexe ceaiuri

Alaturi de vinuri, una dintre bauturile mele favorite este ceaiul. Si nu ma refer la infuziile la plic de prin comert ci la planta ceai.

Astazi am sa va prezint o turta de Pu Erh Sheng, adica crud, produs dupa metodele traditionale din  Jingmai, Yunnan, China. Acesta a fost cules si presat in 2013, fiind prin urmare invechit 5 ani. Da, si la ceaiuri este valabila aceeasi regula a invechirii ca la vinuri. De altfel vinurile si ceaiurile au foarte multe lucruri in comun.

foto: Anghel Marius 

Pentru a savura acest ceai se recomanda folosirea metodei de preparare Gong Fu (ceremonia chinezeasca). La 100 de ml de apa la temperatura de 95 de grade se folosesc 5 grame din turta. La prima infuzie se spala frunzele timp de 10 secunde cu apa fierbinte. Dupa aceea se poate degusta ceaiul in 15 infuzii, folosind aceleasi 5 grame de frunze.

foto: Anghel Marius 

Desi ceaiul provine din China, pe print avem o maimuta japoneza a zapezii. Alegerea nu este intamplatoare, aceasta maimuta reprezentand intelepciunea, fiind depictata deseori alaturi de zeul fulgerelor Raijin. De altfel in celebrul triptic: sa nu privesti raul, sa nu asculti raul si sa nu vorbesti raul, cele 3 maimute intelepte sunt din specia aceasta. Iar in cultura din Indo-China ceremonia ceaiului este asociata cu momente de meditatie (=>intelepciunea).

foto: Anghel Marius 

La fel ca si vinul ceaiul se asociaza cu diverse mancaruri, in special branzeturi, pentru a "elibera" cel de al 3-lea gust. Textura si gustul puternice cu intense arome de pamant (iarba, pamant dupa ploaie, ingrasamant natural de vita etc) se potrivesc de minune cu friptura de pui.

foto: Anghel Marius 

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.