Strategia de turism a municipiului, 202 pagini si nicio solutie concreta

Spre consultare publica, cu putin timp in urma primaria Constanta a lansat documentul UAT Constanta - Strategia de promovare si dezvoltare a turismului.

Un document de fix 202 pagini. Pe modelul in care am analziat si desfiintat in urma cu ceva timp ineptia denumita PMUD , un document facut pe genunchi si cu greseli imense, astazi vom analzia aceasta strategie de turism.

Dupa 8 pagini de gargara birocratica reusim sa gasim cateva proiecte concrete:


 • Dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement - port turistic Constanța, amenajarea portului de agrement Diamant Port (ce si unde e acest diamant port?)
 • Extindere Delfinariu (trebuie sa mentionam ca Delfinariul apartine de CJC nu de primarie deci nu ar fi cazul sa apara in acest document)
 • Amenajarea portului de agrement Marina Nord (localizat...unde?, ce capacitate?)
Pe la pagina 9 sunt preluate o serie de proiecte din Agenda Locala 21. Se considera ca doar o mica parte din acestea trebuiesc preluate: Riviera Tomis, reabilitarea cladirilor istorice (cum se va face aceasta reabilitare cand >90% dintre cladiri sunt private), reabilitarea muzeelor (pai doar muzeul de etnografie este al primariei, restul sunt ale CJC si ale ministerelor), construirea unui nou centru expozitional (pentru ce? actualul centru de expozitii, care de altfel este al CJC este folosit sub capacitatea pe care o are, pentru ce sa se toace bani aiurea construind o alta cladire?)

Pe la pagina 32 se vorbeste de modernizarea statiilor de transport in comun si despre parcari.Ok, toate bune si frumoase, doar ca astea au treaba cu PMUD nu cu strategia de turism. Ah si inca un lucru interesant la numarat pacarile au fost luate in calcul si City si Vivo. Urmeaza pagini intregi de referiri directe la PMUD si insiruiri de cladiri.

La pagina 45 se aduc in discutie polivalenta si stadionul Farul, din nou chestii care nu au treaba cu strategia de turism. La pagina 49 se discuta despre pietele agroalimentare, intradevar "majore puncte de atractie turistica". 

Cateva pagini mai incolo este criticat faptul ca blocurile din Mamaia au fatadel colorate. Se pare ca unii n-au scapat de mentalitatea comunista a blocurilor gri si anoste. Cladirile din Mamaia trebuie sa fie cat mai colorate sa dea o nota de vara, litoral, exotism. Avemd estul cartiere de blocuri in nuante gri mucegai.

Abia la pagina 182 incepe lista de proiecte. 

- 6 milioane de RON pentru instalarea de totemuri
- 7 milioane de RON pentru maparea traseelor folosite de pietoni in oras
- reabilitarea pietei garii - chestie parte deja a PMUD
- reabilitarea intersectiei de la Dacia - care are zero treaba cu turismul
- iluminat arhitectural nocturn - suntem curiosi cum arata cel diurn
- modernizarea stadionului Farul - din nou nu are treaba cu turismul
- piateta pietonala in Mamaia Nord - nu se specifica exact unde, dimensiunile , facilitati etc
- digul de larg din portul Tomis sa devina galerie de arta urbana - portul Tomis are nevoie de proiecte serioase si de reduceri de taxe pentru ambarcatiuni, nu de pereti vopsiti
- amenajarea falezei - se mentioneaza vag funciularul (ceea ce e bine), in rest se vorbeste fara a se lua in cauza terenurile private din zona si din nou totul este foarte vag nu se vobeste deloc punctual pe zone, pentru ca faleza orasului este diferita in peninsula fata de modern si tataia fata de Santa Maria Bay.
- parcare de 100 de locuri pentru Delfinariu - trecand peste faptul ca este insuficient numarul de 100 de locuri, complexul e al CJC nu al primariei
- reglementarea serviciului de taxi - si atat nu se precizeaza detalii ce si cum
- implementarea unui card turistic -  s-a mai incercat si s-a dovedit ca nu are succes
- stadion de mari dimensiuni - pentru ce? in Constanta sportul nu mai exista
- centru expozitional si reabilitarea pavilionului existent - ne repetam, pentru ce sa se faca un centru expo nou cand cel vechi nu e folosit la capacitate?
- spital regional - nu doar ca nu are treaba cu turismul dar nici macar nu intra in atributiile primariei ci ale Ministerului Sanatatii
- acvariu/ocenariu/muzeul al marii - da inca nu s-au hotarat exact ce vor
- aqua park indoor - tinand cont ca la Navodari s-a relansat licitatia pentru ca nu s-au depus oferte de construire este foarte dificil sa fie lansat inca un astfel de proiect, in plus orasul nici nu mai dispune de un teren de dimensiuni atat de mari pentru a face un nou parc acvatic
- facilitati fiscale pentru hotelierii din peninsula - cei din Mamaia se pare ca nu conteaza
- cazemate transformate in puncte de atractie - se pare ca cineva si-a aplecat urechea la lucrurile pe care noi le spuneam de vreo 2-3 ani.
- reabilitarea cladirilor istorice la nivel de fatade - da spoim fatadele si trece un autobuz si cad cladirile pe noi, nevoia urgenta este de consolidare nu de vopsire a fatadelor
- reabilitarea Hanului Balcan - interesant cum vor sa faca asta cu o cladire care are 10 proprietari
- urmeaza cateva referinte vagi la diverse PUZ-uri si la PUG
- plajele sa devina blue flag - pai asta tine exclusiv de investitorii privati nu de primarie
- se vorbeste apoi de flori, bancute si gazon in importante noduri turistice ale orasului cum ar fi Henri Coanda, Medeea, Inel 2 si alte locatii exotice
-  se mai vorbeste de Marina Nord care banuim ca este portul neterminat de la Pescarie
- pe lista de proiecte se gasesc listari copy/paste din PMUD, pietele agroalimentare, un patinoar, cazinoul, termele romane - ultimele doua neavand nicio treaba cu primaria, fiind administrate de alte autoritati. Da 202 pagini de birocratie, cu zero proiecte concrete/realizabile in viitorul apropiat, exceptand Marina Nord si Soseaua de Coasta. Un grup de 7 experti nu au fost in stare in 202 pagini sa ofera 10 - ZECE proiecte concrete ce pot fi facute intr-un interval de maxim 4 ani. Va insiram noi mai jos 10 astfel de proiecte ce pot fi foarte usor implementate in maxim 4 ani:

 1. Fashion TV Summer Festival
 2. Mamaia Exotic Car Show
 3. Mamaia World Music
 4. Mamaia Class One Powerboat
 5. Evenimente in parteneriat cu Red Bull
 6. Marina lacustra la City Park Mall si deschiderea lacurilor pentru ambarcatiuni
 7. Iluminatul plajelor
 8. Extinderea Gravity Park si organizarea de evenimente in parteneriat cu BMX/Monster Energy/Red Bull/Rockstar
 9. Parcari etajate: Perla, Enigma, Portul Tomis
 10. Teleski pe lacul Mamaia


Un produs Blogger.