In parcul Balcescu din Oradea va fi dezvelita statuia contelui Rhedey Lajos

Un eveniment important al ediției din acest an a Zilelor Sfântului Ladislau este dezvelirea statuii contelui Rhédey Lajos. Evenimentul va avea loc luni, 18 iunie, de la ora 16:30, în Parcul Bălcescu.

Bustul a fost realizat de sculptorul Deák Árpád.Contele Rhédey Lajos (1761 - 1831) a fost un mecena al culturii, poet, dramaturg şi promotor al iluminatului public în Oradea. Contele a donat oraşului propria grădină - un adevărat parc, loc în care se află în prezent Parcul Bălcescu (fost Rhédey), precum şi grădina zoologică a oraşului.

De altfel, parcul unde se va amplasa bustul a găzduit primele două ediții ale Zilelor Sfântului Ladislau, prilej cu care organizatorii festivalului au decis să ridice statuia, fapt care s-a și împlinit ulterior datorită unor donații de la persoane private și din sume obținute printr-un proiect realizat de Asociația Civică Maghiară, prin Fondul Cultural Național (Ungaria).

În cadrul evenimentului va avea loc și un moment muzical susținut de artistul Róka Szabolcs.

Festivalul Zilele Sfântului Ladislau este organizat de Asociaţia Sfântul Ladislau şi are drept parteneri Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.