Malaxa - cel mai mare complex industrial din Romania interbelicaIntinse pe cateva zeci de hectare, Uzinele Malaxa au fost la vremea lor cel mai mare complex industrial din Romania si unul dintre cei mai mari producatori de locomotivesi automotoare din Europa.De proiect s-a ocupat reputatul arhitect  Haralamb Georgescu, care realizeaza un superb complex de cladiri din caramida, in stil art deco, accesul facandu-se prin niste porti monumentale, dupa modelul marilor corporatii industriale americane. De altfel Malaxa a fost cel care a adus in tara noastra tehnologia americana de slefuire "Stiefel". Statele Unite fiind si locul unde si-a gasit odihna vesnica.
Cele cateva sute de locomotive si automotoare produse din anii '20 si pana la instaurarea comunismului sunt folosite si astazi de catre CFR. Arhivele Naţionale ale României, fototeca (Ministerul de Interne)

Dupa 1960, fara a arata respect fata de cladirile vechi, comunistii darama o parte dintre acestea, precum si portile monumentale.


Nicolae Malaxa avea profilul tipic intreprinzatorului capitalist ala celor vremuri si cu siguranta daca nu intervenea comunismul, Malaxa devenea unul dintre cele mai mari branduri europene in domeniu.Niciun comentariu:
Write comments

Comment:

Recommended Posts × +