Malaxa - cel mai mare complex industrial din Romania interbelica

Intinse pe cateva zeci de hectare, Uzinele Malaxa au fost la vremea lor cel mai mare complex industrial din Romania si unul dintre cei mai mari producatori de locomotive si automotoare din Europa.De proiect s-a ocupat reputatul arhitect  Horia Creanga, care realizeaza un superb complex de cladiri din caramida, in stil art deco, accesul facandu-se prin niste porti monumentale, dupa modelul marilor corporatii industriale americane. De altfel Malaxa a fost cel care a adus in tara noastra tehnologia americana de slefuire "Stiefel". Statele Unite fiind si locul unde si-a gasit odihna vesnica.
Cele cateva sute de locomotive si automotoare produse din anii '20 si pana la instaurarea comunismului sunt folosite si astazi de catre CFR.
In perioada de varf, aici lucrau 6.000 de oameni. Din cele 30 de hectare ale platformei industriale, 10 hectare erau ocupate de cladirile de productie.
 Arhivele Naţionale ale României, fototeca (Ministerul de Interne)

Dupa 1960, fara a arata respect fata de cladirile vechi, comunistii darama o parte dintre acestea, precum si portile monumentale.


Nicolae Malaxa avea profilul tipic intreprinzatorului capitalist ala celor vremuri si cu siguranta daca nu intervenea comunismul, Malaxa devenea unul dintre cele mai mari branduri europene in domeniu.


biroul lui Nicolae/Nicolai/Nicholaus/Nicholas/Nicolie Malaxa (acestea fiind numele folosite in diverse ipostaze de catre omul de afaceri)
^^Sala de sedinte^^Un produs Blogger.