Strangerea de fonduri pentru Cazinou, o campanie de imagine care risca sa blocheze procedura de reabilitare

Deseori mai binele este dusmanul binelui. Asa se intampla si in cazul Cazinoului din Constanta. Cu mare tam tam primaria si organizatorii Neversea anunta ca au demarat o campanie de strangere de donatii pentru Cazinou si ca banii vor fi folositi la conservare/se vor adauga fondurilor deja existente.

Aceasta actiune risca insa sa blocheze procedura de reabilitare a cladirii. In primul rand Cazinoul nu este in administrarea primariei ci in cea a Companiei Nationale de Investitii, primaria avand doar un rol consultativ nu decizional (fiind reprezentata in comisia de la Bucuresti de un singur consilier tehnic).

In plus fondurile, aproximativ 10 milioane de euro exista deja la Compania Nationala de Investitii. Iar viitoarea destinatie a cladirii este foarte clara -  va fi un imobil multifunctional cu urmatoarele functiuni:

• Sală de concerte cu acustica adecvata, teatru, cinemateca, conferinte la etaj
• Centru expozitional cu simeze pentru expoziții de artă, vernisaje, lansari de carte
• Cafenea, ceainărie, cofetarie
• Restaurant
• Birouri director + curator evenimente culturale
• Birouri administrație
• Spații tehnice la subsol.

In clipa de fata este in curs licitatia pentru "Servicii de Proiectare avand ca obiect: Actualizare Documentație de avizare a lucrărilor de intervenție (D.A.L.I.); Actualizare Studiu geotehnic; Actualizare Expertiză tehnică a structurii clădirii, rezistență, arhitectură, inclusiv rampa de acces către subsol și instalații aferente clădirii; Actualizare Expertiză componente artistice; Actualizare Expertiză tehnică pentru zidul de apărare din zona Cazinoului; Studiu hidrogeotehnic; Studiu de cercetare de parament și stratigrafice în zonele degradate - Starea de conservare - tipuri degradări; Investigații fizico-chimice; Studii biologice (expertiză biologică); Expertiză pentru determinarea nivelului de umiditate din ziduri și climatul interior; Raportul de expertiză tehnică pentru cerința esențială „securitate la incendiu”; Documentar fotografic; Documentație pentru obținerea avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism; Alte studii de soluție cerute prin avizele solicitate, cercetări, documentații ca fiind necesare în conformitate cu HG Nr. 907/2016, privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii pentru obiectivul de investiții „Consolidare și restaurare Cazino Constanța, municipiul Constanța” - (clădire S+P+1E+M pod parțial și rampă de acces către subsol) și lucrări exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă)".

Orice interventie pe cladire (inclusiv lucrarile de conservare sunt interventii pe cladire) care nu este prevazuta in documentatia aflata in licitatie poate fi (si cu siguranta va fi) folosita pentru a se depune contestatii avand ca finalitate o noua blocare a proiectului.

Un produs Blogger.