The Dymaxion Concept si un inginer cu o viziune de exceptie

In anii '30 inginerul Richard Buckminster "Bucky" Fuller realiza doua proiecte ingineresti de exceptie. Ca un fapt amuzant, in timpul scolii, Fuller era privit ca un personaj incapabil sa inteleaga geometria.

Intrat intr-o depresie generata de razboi si mai multe probleme familiale, Fuller se retrage in 1927 in Greenwich Village pentru a se recupera. Se angajeaza ca decorator al celebrei cafenele  Romany Marie, fiind platit in mese calde. Aici ii cunoaste pe Eugene O'Neill, Isamu Noguchi si Constantin Brancusi.

foto: Time to build/ Houseplans.com

Inspirat de masina inventata de romanul Aurel Persu, Fuller lanseaza conceptul Dymaxion - dynamic maximum tension.

Conceptul s-a regasit in 2 idei ingineresti de exceptie. Dymaxion House si Dymaxion Car.

Din cele 2 case construite, doar una singura mai exista in cadrul The Henry Ford Museum. Casa in forma circulara are o fundatie centrala cu amprenta minima si o structura metalica asemanatoare cu cea a unei umbrele. Casa avea aer conditionat pasiv, incalzire mascata, dulapurile functionau pe un sistem rotativ astfel incat spatiul ocupat sa fie minim. Cada, dusul si chiuveta erau modelate pentru a fi parte integrata a corpului casei.

foto: Henry Ford museum

The Dymaxion Car pare mai degraba un dirijabil pe roti. Desi designul este spectaculos si inedit, functional masina nu avea cum sa fie produsa in serie din cauza problemelor de stabilitate. Masina avea 3 roti, 2 in fata si una in spate, cea din spate fiind si cea care controla virajele.

Din cele 3 masini concepute, doar una singura a supravietuit pana astazi si este expusa in National Automobile Museum in Reno, Nevada.

foto:  CHICAGO HISTORY MUSEUM

Cu toate acestea Fuller ne-a lasat in urma o inventie de exceptie pe care o folosim si astazi, in special in agricultura - geodomul.

foto: http://www.parcjeandrapeau.com/

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.