Top 3 filme de Alfred HitchcockAlfred Hitchcock este de necontestat maestrul suspansului, filmele sale au dat tonul atat in zona thriller cat si in zona de actiune si horror.

De-a lungul timpului am vazut aproape toate filmele regizate de el asa ca pot face rapid un top 3 personal.

Pe locul 3 se afla Psycho. Fara indoiala filmul este parintele slasherului modern. Si desi filmul vazut astazi este plin de clisee ale thrillerului si horrorului, trebuie sa intelegem ca filmul asta e cel care a creeat acele clisee.  Hitchcock a avut curajul in acest film de a atinge niveluri ale sexualitatii si violentei nemaintalnite pana atunci in cinematografie. Tot o premiera a fost si curajul de a omora personajul principal feminin, alt lucru nemaintalnit pana atunci.

Ce face filmul si mai creepy este faptul ca Norman Bates portretizat exceptional de catre Anthony Perkins, este inspirat de catre criminalul in serie Edward Theodore Gein supranumit The Butcher of Plainfield. Acesta a ingrozit Wisconsinul prin crimele sale si prin faptul ca jefuia morminte pentru a lua bucati de cadavre drept trofee cu care isi decora casa. Tot Gein a stat si la baza personajelor Leatherface (Texas Chainsaw Massacre) si Buffalo Bill (The Silence of the Lambs).Locul 2 ii revine unui super film cu Cary Grant, Eva Marie Saint si James Mason. Inainte de James Bond, inainte de Jason Bourne (cel original) si inainte de The Saint (cel original) a fost Roger Thornhill. Un simplu om care este confundat cu un agent secret inexistent si care ajunge sa fie vanat pe tot intinsul Statelor Unite atat de catre serviciile secrete cat si de catre teroristi. Filmul North by Northwest imbina actiunea cu road movie, thriller, romance si comedie in stilul inconfundabil al lui Hitchcock. Povestea evolueaza interesant si deseori se schimba perspectiva asupra acesteia.

Filmul realizat in '59 este primul din istoria cinematografiei care a folosit kinetic typography in deschidere.Locul 1 ii revine unui film interesant, complex si profund din 1954 - Rear Window. Filmul ii are in rolurile principale pe James Stewart si superba Grace Kelly care 2 ani mai tarziu avea sa devina printesa de Monaco. Grace Kelly este alaturi de Audrey Hepburn, Marilyn Monroe si Jackie Kennedy un icon al feminitatii americane, sunt femei care au marcat o intreaga tara si o intreaga lume.

Filmul are o premisa aparte, intreaga poveste se petrece in curtea interioara a unui bloc de locuinte. Iar noi vedem totul prin ochii unui fotograf care sta acasa sa se recupereze dupa ce si-a rupt piciorul. Filme de acest fel care au un singur set sunt destule insa in afara de Rear Window doar doua astfel de filme au mai reusit sa ma acapareze prin complexitate, poveste si visuals. Si ma refer la Hateful Eight si Twelve Angry Men.

Asa cum am spus mai sus Rear Window e un film complex, care te pune in pielea personajului principal, e un film care se joaca cu mintea ta si pana in ultimele minute te face sa te indoiesti de propria sanatate mintala. Un film care sare magistral de la realitate la imaginatie si invers.

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.