Cateva concluzii personale dupa intalnirea cu reprezentantii ministerului turismului

In primul rand tin sa multumesc Groupama si celor de la Golin pentru invitatie. In al doilea rand nu pot sa nu remarc lipsa ministrului turismului, care a trimis in loc pe cei doi ministrii secretari de stat. Si desi acestia au incercat pe cat posibil sa raspunda tuturor intrebarilor si si-au notat problemele ridicate de investitorii din turism ar fi fost preferabil sa fie prezent si ministrul.

In continuarea principala problema a acestor intalniri este ca se limiteaza doar la niste discutii relativ sterile si niste prezentari power point. Se dezbat cifre si statistici mai mult sau mai putin relative fara insa a se prezenta proiecte concrete.S-a discutat despre atragerea a milioane de turisti in Romania prin deschiderea unor reprezentante de turism in alte tari, publicarea de flyere si mape de prezentare. De asemenea s-a propus ca turistii de business care vin iarna in Bucuresti sa fie indemnati sa se cazeze pe litoral.

Aceste lucruri n-au nicio baza logica. Litoralul are foarte multe probleme care surprinzator pot fi rezolvate relativ usor prin niste semnaturi de ministru.

Nici un turist strain cu treburi de afaceri in capitala nu va veni sa se cazeze iarna la -20 de grade la 100 de kilometri distanta, pe un litoral unde lanturile hoteliere internationale sunt ca si inexistente. Pe cei cativa zeci de km de litoral nu avem decat 3 lanturi internationale, fiecare prezent cu cate un singur hotel. Trei. Atat. Si noi avem pretentia sa aducem milioane de turisti.

Turistii straini pot fi adusi pe litoral intr-un mod foarte simplu: crearea unei zone fiscale speciale, relaxarea controalelor (a se citi renuntarea la controalele abuzive) si liberalizarea cazinourilor. Trebuie sa fim realisti nu avem istoria Greciei, Turciei, Italiei, nici arhitectura romantica din zona Mediteranei, nu suntem nici macar la nivelul Odessei. Navele maritime de croaziera opreau la noi doar pentru ca eram in drumul lor spre Odessa.

Odessa

Apa nu e ca la tropice, nu avem corali si pestisori colorati. Avem in schimb exceptional namol terapeutic la Techirghiol si Mangalia (unde nu este deloc exploatat) si in plus puteam acoperi o piata geneatoare de foarte multi bani - cea a cazinourilor. Si asta nu e o reinventare a rotii, in anii '30 municipiul Constanta era un mic Atlantic City, avand nu mai putin de 4 cazinouri, la care il adaugam si pe cel de la Eforie.

(Cazinoul Salvamar, Cazinoul Hidroaviatiei, Cazinoul Mamaia si Cazinoul Constanta)Urmatoarea problema este cea a plajelor. Licitatiile pentru inchirierea plajelor se fac in luna MAI cu cateva zile inainte sa inceapa sa vina turistii. O situatie absurda. Nu mai spun ca portiuni de plaja ajung la firme care nu au nicio treaba cu turismul. Solutia este simpla. Plaje concesionate pe cate 49 de ani catre hoteluri si marile ansambluri rezidentiale, bineinteles o serie de plaje trebuie sa ramana in administrarea primariilor , avand statutul de plaja publica, unde sa vina toata lumea sa-si puna cearceafuri si prosoape. Modelul functioneaza perfect de zeci de ani in Statele Unite.

Eu personal sunt adeptul amenajarii unor plaje speciale unde sa se duca cei ce detin animale de companie, plaje pentru camping cu cortul pe nisip si 1-2 plaje unde sa se poata intra cu masina. Da, zone de nisip amenajate pentru beach off road.

Daytona Beach USA

foto: Karen Pennington | 2018 Women's Elite Champ Philicia Marion of Mount Airy, NC

plaja privata in Florida - foto: Gregg Pachkowski/gregg@pnj.com

Urmatoarea problema este cea a salvamarilor. Copiii astia sunt platiti cand isi aduce statul aminte (niciodata la timp) ca sa ne salveze vietile, punandu-si vietile lor in pericol si indurand jignirile si mojiciile tuturor ghiolbanilor care cred ca marea e garla din satul lor.  Dotarile lor sunt insuficiente si depasite tehnologic, noroc cu firme conduse de oameni cu suflet mare, precum Exclusiv Auto Constanta, care le-a donat masini de teren. Serviciul Salvamar trebuie trecut la ISU si pe model american, salvamarii sa aiba dreptul de a amenda turistii care nu respecta regulile, iar daca acestia devin recalcitranti sa ii poata incatusa.


politia plajelor, Imperial Beach, San Diego, California

Toata lumea declara ca vrea turisti cu bani pe litoral dar preturile pentru a tine o ambarcatiune intr-un port turistic pe litoral sunt aberant de mari. Deci pe langa scaderea tarifelor trebuie investit in noi porturi turistice atat maritime (pe digul Midia, la Cazino Mamaia, finalizarea celui de la Pescarie, zona hotelurilor Amfiteatru - Belvedere, zona lacului din Neptun, zona hotelului Onix, zona hotel Turquoise si zona hotel Cleopatra) cat si lacustre (lacurile Tabacarie si Mamaia trebuiesc scoase de sub regimul de protectie Sit Natura 2000, pe langa faptul ca sunt poluate si pline de tot felul de epave si deversari de canalizari, sunt lacuri urbane si trebuie exploatate turistic cu porturi pentru yachturi , teleschi nautic, zone amenajate pentru competitii nautice, debarcadere pentru vaporase lacustre - cum ar fi sa ajungi pe insula Ovidiu cu un vaporas vintage cu zbaturi?,  etc.).

The Winnipesaukee Belle, Echo Shores | foto: DRH

foto: www.merglamare.ro

Urmatoarea problema este infrastructura. Desi overall este foarte buna, iar viitoarea autostrada Techirghiol va rezolva problema dopului de la Eforie, este nevoie de cateva sosele de coasta care sa puna in valoare panoramele zonei costiere: 

  • sosea pe plaja, cu 6 benzi intre Constanta si Mamaia
  • sosea cu 4 benzi intre Eforie Sud si Costinesti de-a lungul falezei
  • sosea cu 4 benzi intre Costinesti si Mangalia de-a lungul falezei
Odata cu aceste sosele se va rezolva si o problema majora - eroziunea costiera, prin consolidarea falezelor.

Pacific Coast Highway | foto: DOUG MEEK

Asa cum spuneam mai sus trebuie tras tare pe namolul terapeutic, iar oferirea de facilitati fiscale celor care investesc in centre spa este o solutie pentru a dezvolta puternic acest sector. De asemenea facilitati trebuiesc oferite si marilor lanturi hoteliere care sa vina sa investeasca pe litoral.

Cum vremea hotelurilor clasice a inceput sa apuna trebuie incurajata construirea de ansambluri rezidentiale cu apartamente de vacanta. Inclusiv marile lanturi precum Mariott, Hilton, Best Western etc. au inceput sa ridice blocuri in detrimentul hotelurilor clasice.

Home2 Suites by Hilton, Florida

O alta nisa ce poate fi exploatata cu succes este cea a sporturilor premium: un teren de golf  cu 18 gauri, un complex de curse auto multifunctional care sa poata fi folosit de diverse sporturi cu motor (F1, F16, Moto GP, FIA Rally), campionat de raliu in coasta, Class One Power Boat, Aero GP.

1938 - Mamaia Speed Boat Race

Inchei mentionand o zona cu un potential turistic exceptional, dar care are nevoie de investitii serioase - portul vechi din Constanta. Vechile depozite industriale pot fi convertite in centre comerciale si de distractii, spatii expozitionale si de conferinte, piata de peste, iar cladiri mari precum silozurile pot deveni lofturi, hoteluri si cazinouri, in timp ce bazinul portuar este perfect pentru o marina de mari dimensiuni cu terminal (vechea gara maritima) pentru nave de croaziera fluviale si maritime (de mici dimensiuni), iar intre vechea gara maritima si Poarta 5 se poate infiinta un traseu turistic cu tramvaie de epoca.


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.