Malaxa - primul producator roman de tramvaie

Continuam sirul articolelor dedicate fostului industrias Malaxa, omul care a pus bazele a ceea ce ar fi urmat sa devina unul dintre cele mai importante branduri europene din zona transporturilor auto si pe calea ferata...asta daca nu venea comunismul...

Despre uzinele Malaxa am discutat intr-un articol anterior, despre masini si trenuri vom discuta in articole viitoare. In cel de astazi vreau sa va prezint un aspect mai putin cunoscut al portofoliului companiei. Productia de tramvaie. Da, Malaxa a fost primul producator roman de tramvaie. Pe fabrica uzinei, la inceputul anilor '40 au iesit atat vagoane motor cat si remorci scurte si lungi care permiteau realizarea unui sistem modular de tramvaie care sa deserveasca eficient traseele.

Tramvaiele Malaxa au circulat in capitala pana la sfarsitul anilor '70. In perioada interbelica, tramvaiele romanesti au circulat in paralel cu modele produse in UK, USA sau Germania.

Tinand cont de aspectul general putem afirma ca modelul care a stat la baza designului tramvaielor Malaxa a fost tramvaiul Thomson (produs de Thomson-Houston Electric Company din Lynn, Massachusetts, USA) care cirula de ceva timp pe strazile capitalei.

La final un fapt interesant: odata ajuns in Statele Unite, Nicolae Malaxa ajunge unul dintre oamenii foarte apropiati (si partener de afaceri) ai presedintelui Nixon.

un vagon remorca Malaxa de tip lung (D1234) pe strazile din capitala

vagon motorcateva imagini din interior, nu putem sa nu remarcam eleganta uniforma a taxatorului din fundal 

elegant pod in stil art deco peste Dambovita, demolat in comunism

bonus : santier pentru amenajarea liniilor de tramvai

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.