Constanta orasul celor doua hipodromuri

In perioada regalitatii si in special in anii interbelici, echitatie era unul din sporturile de prim rand.

Cursele de cai adunau mii de oameni pe principalele hipodromuri din tara. Constanta nu avea cum sa faca nota discordanta. Asa ca la iesirea din oras spre Valul lui Traian se construieste hipodromul regal. Acesta beneficia de o frumoasa tribuna cu o capacitate de cateva sute de locuri.

Din pacate instaurarea regimului comunist a adus cu sine (o perioada) si disparitia sporturilor ecvestre si implicit demolarea multor hipodromuri. Printre ele si cel de la Constanta. Mai jos aveti o imagine a acestuia cu putin timp inainte de demolare.

foto: colectia arhitect Radu Cornescu

Redam cateva imagini din timpul competitiei desfasurate in august 1936.

Intre 1887 si 1889 pe un teren aflat la periferia de nord a orasului, in cartierul Anadolchioi se ridica un impresionant complex dedicat sporturilor ecvestre:  hipodrom, grajduri, diverse cladiri anexa, rolul complexului fiind si acela de a dezvolta rasa cailor dobrogeni. In anii '60 regimul comunist demoleaza cladirile, mai putin grajdurile care sunt reconvertite in piata. Cladirea mai exista si astazi si este cunoscuta de constanteni ca Piata Veche din Tomis 3.

foto: Arhiva V. Nicolaufoto: Saila | skyscrapercity.com
Un produs Blogger.