Creditul Minier - un gigant romanesc interbelic

In 1919 se infiinteaza ceea ce avea sa devina una dintre cele mai mari corporatii industriale din Romania interbelica. Denumita Creditul Minier si avand ca investitor principal Banca Romaneasca, compania Creditul Minier - Cremin devine in anii '30 unul dintre principalii jucatori pe zona de petrol , gaz si mine (in special aur).In perioada 1927-1928 compania romaneasca isi deschide reprezentante la Paris, Viena si Munchen, devenind o corporatie internationala.


reclama cremin de pe exteriorul reprezentantei de la Viena

In 1937, la 3 ani dupa ce a construit rafinaria Brazi, pe bulevardul Bratianu din capitala, dupa planurile arhitectului State Balosin, Cremin isi ridica un impunator sediu in stil art deco cu parter inalt si 8 etaje. Parterul gazduia printre altele si show-room-ul Mercedes-Benz din Bucuresti. De designul interior s-a ocupat Bratescu Voinesti.


 sala de sedinte 

biroul directorului


Pe langa mine, rafinarie, depozite si alte facilitati industriale, Creminul dispunea si de propria retea de benzinarii. Cu o arhitectura mult mai simpla decat cea a benzinariilor Unirea sau OSIN, practic discutam de o ghereta si 2 maxim 3 pompe, benzinariile Cremin se gaseau cu precadere in capitala si in cateva din marile orase.

In imaginea de mai sus avem o benzinarie Cremin in fata cladirii Bazaltin, o bijuterie art deco semnata Marcel Iancu. Desi presa actuala din Romania descrie imobilul ca fiind sediu de firma cu locuinte, in descrierea imaginii, fotograful Margaret Bourke-White | Life Magazine spune: Modern hospital in downtown area of the city.


In imaginile de mai sus benzinaria Cremin de pe bulevardul Bratianu din capitala. Imagini realizate de Hugo Jaeger, acum in arhiva Life Magazine.Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.