Fabrica "Concordia" de la Constanta - complex industrial demolat de comunisti

Societatea Concordia era unul din greii industriei petroliere din Romania interbelica, detinand rafinaria Vega si avand uzine, depozite si cladiri de birouri in cele mai importante orase ale tarii (Bucuresti, Sinaia, Braila etc) Insa activitatea consortiului era variata, nu se rezuma doar la petrol. Compania producand de la ambalaje la utilaje feroviare si detinea inclusiv mine de aur si carbune si extinzandu-si activitatea catre sectorul bancar prin societatea de asigurari.

In Constanta, compania detine o fabrica de mari dimensiuni destinata productiei de ambalaje si butoaie, avand si depozite unde erau stocate produsele destinate exportului. De altfel la Constanta in 1908 inaugureaza 4 rezervoare de petrol de 700 m3 si alte 25 cu capacitatea de 5.000 m3.

Tot la Constanta, compania detinea si o flota de tancuri petroliere folosite la exportul titeiului.

In anii '20 compania investeste in construirea de vile de vacanta in Carmen Sylva, Constanta, dar si in statiunile montane precum Sinaia.

In 1938, la Constanta, Societatea Concordia infiinteaza Oficiul Industriei de Petrol, avand ca membrii „Astra Romana”, „Steaua Romana”, „Creditul Minier”, „Unirea”, „ Societatea Romano-Americana” „Distributia”, „Prahova” si „Petrolul Romanesc”.

Ultima investitie in orasul de la malul marii are loc in anul 1944 cand este ridicat teatrul "Munca si Lumina" avand o capacitate de 500 de locuri.

Statia de export din Constanta a fost inaugurata in 1922 pe actualul bulevard Bratianu si cuprindea cladiri industriale intinse pe 4.500 mp si spatii de birouri si locuinte ce ocupau o suprafata de 1.000 mp.

Un an mai tarziu, in 1923 incep lucrarile la Fabrica de Amabalaje si Bidoane care va fi inaugurata un an mai tarziu. Complexul industrial alcatuit din 4 corpuri de cladire se intindea pe o suprafata de nu mai putin de 18.179 mp, producand zilnic 2.500 de butoaie de 18 litri.

Un lucru interesant este ca in patrimoniul de la Constanta, compania detinea autobuze Chevrolet si autoturisme Plymouth.

Fabrica de Butoaie si Ambalaje Constanta | foto: arhiva Muzeului Petrolului Ploiesti


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.