Park & ride si 5 pasaje subterane in zona pietei Emanuil Gojdu

Proiectul pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a anexei privind realizarea obiectivului de investiții: "Construire parcare de tip Park and Ride - Piața Emanuil Gojdu - Oradea" va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local de vineri, 7 septembrie 2018.

Valoarea totală a investiției este de 30.169.974,24 lei, iar durata prevăzută pentru realizarea lucrării este de 18 luni.

"După ce acest proiect ar urma să fie aprobat în ședința de consiliu, până la începutul lunii octombrie vom depune cererea de finanțare pe fonduri europene, iar în condițiile în care această finanțare va fi aprobată, estimăm că am putea începe lucrările în primăvara anului viitor, în așa fel încât într-un an și jumătate lucrările să fie finalizate", a spus primarul Ilie Bolojan.

Realizarea parcării va răspunde necesităților persoanelor care fac naveta cu autovehicule proprii din localitățile învecinate, în special din direcția Aleșd (E60 / DN1) și Beiuș (E79 / DN 76), care vor utiliza parcarea de tip Park and Ride și mijloacele de transport în comun cu stații de tramvai și autobuz în imediata apropiere a parcării.

Proiectul va contribui astfel la îmbunătățirea condițiilor de parcare a autoturismelor din zona Cetății Oradea. Prin realizarea parcajului în subteran și a coborârii în subteran a circulației de pe strada Emanuil Gojdu se va finaliza axa pietonală majoră  Piața Unirii - str. V. Alecsandri - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea.

Prin realizarea acestui tip de parcare se urmărește reducerea pătrunderii fluxurilor motorizate pe rețeaua stradală a municipiului Oradea, prin încurajarea schimbării modale de la transportul privat la transportul public și, după caz, la modurile nemotorizate de transport (mersul cu bicicleta sau pietonal), evitarea congestionării traficului, reducerea cererii de locuri de parcare din municipiu și, în final, reducerea emisiilor de echivalent CO2 din traficul rutier.

Amplasamentul actual este folosit pentru parcarea la sol a autoturismelor. Situația existentă este provizorie și a rezultat în urma nefinalizării unor lucrări de amenajare a spațiilor publice aferente blocurilor de locuit și a nefinalizării construcției Catedralei Ortodoxe, cu accese și finisaje nepotrivite, spații ,,verzi" neunitare și neîntreținute, împânzite de o serie de rețele urbane, unele active, iar altele dezafectate, care vor fi desființate sau deviate prin prezentul proiect.

Capacitatea propusă a parcajului este de 264 locuri de parcare pentru automobile, din care 6 locuri pentru autovehicule speciale care deservesc persoane cu handicap, 6 locuri pentru mașini electrice și 9 locuri pentru motociclete, având o capacitate  totală de 273 autovehicule.

Aria construită a parcajului amplasat la demisol este de 7.317,55 mp, din care 6.532,15 mp suprafața acoperită și 785,40 mp suprafața descoperită, la care se adaugă aria construită la parter: casa scărilor cu ascensor de persoane în suprafață de  84,45 mp. Aria desfasurată a parcajului este de 7.402,00 mp.

Clădirea parcajului va avea două accese cu câte două benzi de intrare - ieșire, ambele dinspre șanțul Cetății Oradea. Clădirea va cuprinde 5 accese pietonale parter-demisol, fiecare având și câte un ascensor de persoane, grupuri sanitare, spații tehnice.

Acest proiect se va realiza și finanța împreună cu proiectul de coborâre a carosabilului din Piața Emanuil Gojdu, din zona dintre Catedrala Ortodoxă și Casa de Cultură a Sindicatelor, și amenajarea carosabilului și a intersecției până la podul Dacia, lucrare denumită ,,Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa 1". Proiectul va fi înaintat spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, Axa 4.1 - Mobilitate urbana durabilă.

Având în vedere oportunitățile de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020 pentru proiecte din domeniul infrastructurii, Primăriei Municipiului Oradea prin Direcția Patrimoniu Imobiliar a inițiat achiziția serviciului de elaborare a documentației tehnico-economice la faza SF, urmând ca Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională să depună cererea de finanțare.Se  vizează reorganizarea traficului în zona Pieței Emanuil Gojdu și Parcului 1 Decembrie, prin realizarea unui pasaj subteran, obiectivul fiind crearea unui coridor de mobilitate urbană prin traversarea Căii A. Averescu pe sub bulevardul din piața E. Gojdu și liniile de tramvai, printr-un pasaj subteran, precum și reorganizarea traficului în zona intersecției B-dului Dimitrie Cantemir cu str. Sucevei prin amenajarea unui pasaj subteran care să asigure traversarea subterană a intersecției. Prin coborârea traficului în pasajul subteran se va putea asigura continuitatea spațiului pietonal în prelungirea Parcului 1 Decembrie, astfel încât să permită o amenajare peisagistică unitară dinspre Parcul 1 Decembrie înspre Cetatea Oradea, înglobând Catedrala Ortodoxă.

Proiectul urmează să se deruleze în două etape. „Etapa I urmează să cuprindă un pachet de pasaje situate între malul stâng al Crișului Repede, la intrarea pe Podul Dacia și până în dreptul străzii Griviței, în zona sediului Finanțelor, așa cum îl știu orădenii. Această lucrare complexă asigură circulația fluentă a tramvaiului, fără intersecția cu alte căi de comunicații, și, de asemenea, benzi dedicate transportului în comun exclusive pentru relația Nufărul-Gară care este cea mai circulată axă de transport din Municipiul Oradea", a spus primarul Ilie Bolojan.

Valoarea totală a acestui pasaj complex este de 95.072.926 RON, inclusiv TVA. Lucrările urmează a fi realizate în două etape, prima etapă fiind partea de proiectare, estimată la o perioadă de 5 luni, iar a doua etapă va fi partea de lucrări propriu-zise, cu o durată de 24 de luni de la data începerii acestora.

Proiectul urmează să fie depus pe Axa 4 de mobilitate urbană până la începutul lunii octombrie.

„Vor fi niște lucrări complexe pe durata a doi ani de zile, care cel mai probabil vor impune și blocarea circulației în anumite perioade de timp pe unele axe de transport ceea ce înseamnă că vor fi ambuteiaje în zona respectivă, iar circulația va fi deviată pe centură sau pe străzile care pot să preia fluxul de trafic care ar urma să fie mutat din această zonă", a precizat primarul Oradiei.

Detalii privind caracteristicile geometrice individuale ale celor cinci pasaje proiectate au fost prezentate de inginerul Alexandru I.C. Achim.

Pasajul principal, pe Bulevardul Dimitrie Catemir în Piața Independenței, va asigura subtraversarea bulevardului pe toate cele șase benzi, lungimea zonei acoperite fiind de 79 m. Pe partea dreapta a rampei Sud - Nord se va desprinde o bretea care va asigura relația la dreapta pe Calea Clujului.

Al doilea pasaj, proiectat  pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, sens Sud - Nord, în zona parcului Emanuil Gojdu, asigură traversarea bulevardului înspre centru pe sub culoarul creat de str. Independenței și Calea Clujului. Lungimea zonei acoperite va fi de 22,50 m.

Pasajul numărul trei, care urmează a fi realizat pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, sens Nord - Sud, în zona parcului Emanuil Gojdu, asigură trecerea bulevardului din direcția Nord în direcția Sud, subtraversând linia de tramvai și axa creată de str. Independenței și Calea Clujului. Lungimea zonei acoperite va fi de 47 m.

Al patrulea pasaj, proiectat pe Calea Mareșal Alexandru Averescu, va trece pe sub toate benzile bulevardului și liniile de tramvai. Lungimea zonei acoperite va fi de 46 m.

Pasajul numărul cinci, proiectat pe strada Piața 1 Decembrie va subtraversa linia de tramvai asigurând accesul din Bulevardul Cantemir către Strada Piața 1 Decembrie, care va avea un dublu sens. Lungimea zonei acoperite va fi de 17,40 m, asigurând exclusiv continuitatea liniei duble de tramvai.

Etapa a doua a acestui proiect complex urmează să fie realizată în zona intersecției dintre Bulevardul Nufărul și strada Sucevei. Față de varianta inițială a proiectului, în loc de o singură girație vor fi realizate două, care vor fi traversate în subteran de un pasaj, care ar urma să asigure benzi dedicate autobuzelor care circulă pe relația Nufărul-Centrul Civic, iar în partea de nivel al solului o bandă dedicată liniei de tramvai. Prin realizarea celor două girații vor fi evitate și o serie de puncte de conflict cu liniile de tramvai.

Valoarea acestei lucrări este de 33.606.51 RON, durata de proiectare de 3 luni iar durata execuției este estimată la 14 luni. Proiectul va fi depus spre finanțare pe fonduri europene.

Este prevăzut un pasaj subteran cu 4 benzi de circulație, 2 pe fiecare sens de circulație. Lungimea zonei acoperite va fi de aproximativ 29 m.

În cadrul proiectului sunt prevăzute benzi dedicate pentru transportul public de persoane pe ambele direcţii de deplasare pe Bd. Dimitrie Cantemir (Sud-Nord şi Nord-Sud) iar zona dintre Parcul 1 Decembrie și Catedrala Ortodoxă este pietonalizată.
Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.