Mormantul lui Victor Babes se afla in plin proces de restaurare

După conferința de presă de la Institutul Cantacuzino, am vizitat împreună cu ziariștii spațiile instituției, prilej cu care am prezentat și stadiul lucrărilor de restaurare a mormântului lui Victor Babeș.

Cred că ar fi important de precizat că, la momentul preluării Institutului Cantacuzino, am fost revoltat de starea deplorabilă, de părăsire și degradare, în care se găsea mormântul. Aflat într-un spațiu dezolant, pe un teren viran uitat de toți, cu piatra funerară spartă, nu se știe de cine și de cât timp, mormântul era într-o situație de neacceptat.

Am decis, împreună cu echipa de conducere instalată la Institut, demararea de urgență a demersurilor juridice necesare refacerii mormântului. Mai mult decât atât, am hotărât să creăm aici un ansamblu memorial, unde românii să se poată reculege, cu recunoștință și respect, în memoria ilustrului nostru înaintaș, om de știință de talie mondială, membru al Academiei Române, întemeietorul școlii românești de microbiologie, trecut la cele veșnice la 19 octombrie 1926 și înmormântat, la cererea sa, în curtea instutului.

Suntem aproape de finalizarea tuturor acestor demersuri. Piatra funerară va fi înlocuită cu una nouă, din granit roșu, și va fi sfințită în cadrul unei ceremonii comemorative chiar pe 19 octombrie, la împlinirea a 72 de ani de la moartea omului de știință, ceremonie la care vor fi prezenți și urmași ai lui Victor Babeș. Cu această ocazie vom inaugura și ansamblul memorial al cărui șantier îl vedeți în fotografii.

Este extrem de important să arătăm că știm să ne prețuim înaintașii. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Institutul Cantacuzino, în cripta instituției își doarme somnul de veci un alt savant, chiar fondatorul acestei instituții, Ion Cantacuzino, și vă pot spune că în paralel se desfășoară și lucrări de reabilitare a acestei cripte.

Cred că orice student la medicină din țara noastră, dar și orice român care își iubește și respectă istoria, ar trebui să facă măcar o dată o vizită aici.

- Mihai Fifor - Ministrul Apararii Nationale


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.