Start pentru proiectul de regenerare urbană Magheru: acordul de parteneriat PMB – Universitatea “Ion Mincu” a fost aprobat

Start pentru proiectul de regenerare urbană Magheru: acordul de parteneriat PMB – Universitatea “Ion Mincu” a fost aprobat

Proiectul de hotărâre privind regenerarea urbană a centrului Capitalei a fost aprobat astăzi, la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, cu 34 de voturi pentru și 16 împotrivă (ale consilierilor generali USR și PMP).

Prin proiect se aprobă Acordul de parteneriat dintre Primăria Municipiului București și Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu", în vederea organizării unui concurs internațional de arhitectură și urbanism pentru alegerea unei soluții de revitalizare/reorganizare a Bd. Magheru.

Scopul concursului este ca specialiștii în domeniu să livreze viziunea de dezvoltare urbană pentru orizontul de timp 2020 pentru o bună parte zona centrală a Capitalei: de la Piața Unirii la Piața Romană, trecând prin Piața Universității.

Primarul General, Gabriela Firea: „Concursul va demara în jurul datei de 1 decembrie 2018 și estimăm că se va încheia în aprilie 2019, cu prezentarea și premierea câștigătorilor. Zona Magheru nu este acum într-o stare bună, deși e o zonă de referință pentru București, de aceea am ales ca specialiști de talie internațională să fie invitați în elaborarea unei soluții urbanistice. Am început, în paralel, și un amplu proces de consolidare a clădirilor vechi, peste 40 sunt acum în lucru, așadar în curând aspectul lor va fi sensibil îmbunătățit. Ne dorim ca toți administratorii de clădiri emblematice ale Bucureștiului să vină alături de noi în acest demers și să înțeleagă că e necesar să se îngrijească de clădirile pe care le dețin.”

Conform Acordului, Primăria înființează Comitetul de organizare a concursului și stabilește tema și programul concursului, iar Universitatea asigură infrastructura tehnică, întocmește tema de concurs, organizează efectiv concursul, cu tot ce presupune, inclusiv site, publicitatea necesară pentru atragerea participanților și jurizarea.

Juriul va avea 5 membri, care vor fi stabiliți conform sugestiilor Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, făcute pe baza notorietății și competenței profesionale. Președintele juriului va fi selectat de Universitatea de Arhitectură din lista de arhitecți/urbaniști de renume mondial care au primit din partea UAIM titlul de ”Doctor Honoris Causa”.

Bugetul concursului se ridică la 4.500.000 lei (aproximativ 1 milion de euro) și acoperă întreaga organizare a concursului (elaborarea temei de concurs, plata juriului, premii, materiale de popularizare, media, evenimente etc). Defalcarea financiară va face obiectul unui contract care va avea în anexe desfășurătoare de termene financiare și obligații de plată.

Rezultatele concursului vor fi transpuse în reglementări PUZ și suspuse dezbaterii publice și votului CGMB în cursul anului 2019, pentru a deveni reglementări utilizabile legal în procesul de autorizare a lucrărilor.

text & foto: Primaria Municipiului Bucuresti

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.