Institutul Surorilor de Ocrotire "Regina Maria" - un templu dedicat medicinei

In ultima parte a anilor '30 , in cadrul complexului medical Colentina este construita o eleganta cladire modernista ce avea sa gazduiasca Institutul Surorilor de Ocrotire "Regina Maria".
foto: Willy Pragher | Deutshcefotothek

Intrarea principala in cladire era marcata de superbe usi art deco realizate de nimeni altul decat marele sculptor Iosif Fekete, cel care a realizat emblematice monumente precum: Monumentul Eorii Aerului (Piata Aviatorilor), Ingerii (cimitirul Bellu), Monumentul Capitanului Aviator Dumitru Hubert (cimitirul Bellu), Usile Monumentale de la Ministerul de Justitie (disparute in urma "renovarilor" din anii '90).

Si in cazul de fata usile monumentale au fost pierdute definitiv, "restaurarea" facuta cu ajutorul fondurilor europene fiind departe de a fi una reusita.foto: Willy Pragher | Deutshcefotothek


Institutul se adresa tinerelor absolvente de scoala primara si liceu, care doreau sa urmeze o cariera in domeniul medical. Cursurile durau 3 ani, care includeau si practici in spitale dar si vizite la domiciliul bolnavilor. Imobilul dispunea de cele mai moderna dotari ale vremii, pe langa laboratoare, sali de curs si biblioteca , dispunea de faciltiati recreative precum sala de sport, terenuri de sport (tenis, volei), sala de bal, dar si cafeteria, gradina de legume, bucatarie.

Imagini ce surprind viata cotidiana in Institut au fost realizate de catre marele Willy Pragher.


foto: Willy Pragher | DeutshcefotothekNiciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.