Palatul Corporatiei "Ovidiu" Constanta

Pe strada Stefan cel Mare la intersectia cu bulevardul I. Gh. Duca se afla o impunatoare cladire in stil neoclasic. Aceasta este cunoscuta localnicilor ca Policlinica cu Plata. Putini cunosc faptul ca in trecut cladirea a avut denumirile de Palatul Corporatiei "Ovidiu" si Palatul Muncii.

imagine de epoca din arhiva V. Nicolau

Prin amabilitatea doamnei Luminita Stelian  va putem pune la dispozitie o scurta istorie a acestei cladiri:

Încă din 1910 au existat preocuprări din partea administraţiei locale a oraşului Constanţa, respectiv a primarului de atunci, Virgil Andronescu, privind problemele meseriaşilor, preocupare concretizată în atribuirea din partea municipalităţii a unui teren situat la intersecţia srtăzilor Ştefan cel Mare cu bulevardul Regina Maria, în scopul construirii unui edificiu, dar perioada Primului Război Mondial sistează toate proiectele.
Conform planului iniţial, preconizat de primarul Virgil Andronescu acesta trebuia să cuprindă „tot ce munca şi reprezentanţii ei în localitate ar avea interes să aibă”, inspectoratul muncii, corporaţiile, şcoală, dispensar, o mică infirmerie pentru internarea accidentaţilor, farmacie, săli de conferinţe, bibliotecă, azil, magazine situate la parterul clădirii, din a căror chirie să poată fi întreţinută clădirea.
Lucrările au fost întârziate de o situaţie neclară privind dreptul de proprietate asupra terenului respectiv, un particular pe nume Lazarovici deţinea în baza dreptului demobilizaţilor o porţiune considerabilă din teren, atribuită în mandatul precedent de o altă administraţie publică locală, situaţie tranşată în justiţie.
Presa locală dobrogeană relatează, că punerea pietrei fundamentale şi a începerii lucrărilor de temelie a clădirii muncii în 1923 au fost marcate de festivităţi. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Muncii, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, primarul oraşului Constanţa, Virgil Andronescu, reprezentanţi ai meseriaşilor. După slujba religioasă, Krupenski, directorul general al Casei Centrale a semnat actul de fundaţiune.
imagine din timpul construirii | foto: colectia Luminita Stelian

Dupa nationalizare cladirea devine policlinica, functiune detinuta si in prezent. Desi cabinetele medicale sunt proprietatea medicilor, cladirea in sine este detinuta de catre Consiliul Judetean Constanta.

Un produs Blogger.