Breaking News

Contraperformanta romaneasca. 22 de ani pentru reabilitarea unui tunel feroviar.

Săptămâna trecută, după 22 de ani (ați citit bine) de la începerea lucrărilor de reabilitare, s-a repus în funcțiune tunelul feroviar Filești, în urma consolidării galeriei firului 1.

Acesta leagă zona Galați-Brăila, Portul Giurgiulești din Moldova și Ucraina de Sud de restul rețelei românești de cale ferată, fiind esențial pentru călători și industrie (este poarta principală prin care combinatul siderurgic Galați se aprovizionează cu materii prime din Ucraina).

Lipsa acută de fonduri și prioritățile strâmbe asumate de CFR Infrastructura au dus la crunta realitate: un proiect ce putea fi gata în 1-2 ani a durat aproape un sfert de secol. În continuare, în zonă se lucrează la noua gară Galați și la finalizarea electrificării liniei Tecuci-Barboși (stația de transformare Hanu Conachi), ambele începute acum aproape 30 de ani și încetinite masiv de banii dați cu țârâita.

Este vitală o schimbare de abordare în ceea ce privește întreținerea căii ferate în România! În caz contrar, rețeaua se va transforma în câțiva ani într-o tristă amintire!

Trebuie precizat ca tunelul respectiv a fost construit in doar 2 ani in perioada 1896-1898.