Breaking News

Lucrarile pierdute ale Zoei Baicoianu si ale lui Boris Caragea

Autogara Sud. O constructie veche, ridicata cel mai probabil odata cu gara. Cladirea autogarii este paraginita, plina de gunoaie si igrasie cu peretii scorojiti de timp si lipsa de ingrijire.

In jur tot felul de improvizatii dubioase cu titulatura de spatii comerciale. Literele si mozaicul de pe fatada principala au inceput de mult timp sa cada.


Intram inauntru si surpriza de proportii. Peretii sunt decorati cu basoreliefuri extrem de interesante. Fiind o cladire realizata in comunism te-ai astepta sa niste lucrari in cel mai pur stil socialist : linii drepte, contururi puternice, priviri ridicate mandru in sus catre cer/dictator, oameni ai muncii in salopete muncind cu zambetul pe buze. In schimb avem oameni cu barbi, plete, in haine traditionale sau pescaresti, barbatii avand pe cap caciuli ce amintesc de fesurile dacilor. Se simte o anumita influenta interbelica si pe buna dreptate.

Aceste basorelifuri care nu sunt listate ca monumente istorice de for public, care nici macar nu apar pe o lista cu opere de arta din judet pot fi considerate cu adevarat lucrari pierdute si regasite. Basoreliefurile sunt foarte valoroase, ele fiind lucrate de Zoe Baicoianu si Boris Caragea.
Zoe Baicoianu s-a nascut in data de 15 agusut 1910 la Predeal. Intre 1932 si 1933 a urmat scoala de arte frumoase de la Paris, iar intre 1937 si 1938 a fost bursiera a scolii romane din Roma. Tot in 1937 a studiat la Paris sub indrumarea profesorului si omului de arta André Lhote.

La Constanta a realizat basoreliefurile "Tineri sportivi" amplasate pe fatada Salii Sporturilor si "Marea si Navigatia" - acesta fiind amplasat pe digul portului Tomis, a fost distrus in anii '90.

Boris Caragea este un artist plastic dobrogean de mare calibru. Acesta s-a nascut in 1906 la Balcic. Primele lectii de desen le-a luat de la pictorul Hrandt Avakian. Mai tarziu cu sprijinul Zoei Baicoianu se inscrie la scoala de arte frumoase din Bucuresti unde studiaza sub indrumarea lui  Frederic Storck si Oscar Han. Ucenicia si-o face in atelierul lui Dimitrie Paciurea unde va lucra timp de doi ani. Una din cele mai emblematice lucrari ale sale se afla expusa in parcul primariei - Statuia Victoriei.

sursa imagini: Ciprian Tudose