Breaking News

Radioul romanesc in perioada interbelica

In 1912 in Statele Unite intra in vigoare Radio Act-ul, prima lege din lume de licentiere a posturilor de radio, punand astfel bazele unuia dintre pilonii divertismentului.

Incepand cu anii '20 radioul se incetateneste ca punctul central al oricarei locuinte. De dimensiuni mai mici sau mari cat un dulap, radiourile nu erau doar un simplu aparat electronic. Erau  piese de mobilier si in acelasi timp obiecte de arta. Lemnul, bronzul, panza si in unele cazuri osul sau fildesul erau maestru prelucrate devenind adevarate bijuterii.


foto: https://radioattic.com

model de consola radio din anii '30 ( Ingelen - Gigant 39 W made in Austria) , imagine din Constanta, foto:  Christos Panopoulos

In anii '30 radioului ii apare concurenta in persoana televizoarelor si o buna perioada de timp cele doua erau comercializate ca un singur aparat, ajungand sa ocupe o parte destul de mare a livingului.In Romania in perioada interbelica emiteau trei posturi cu acoperire nationala. Radio Bucuresti situat la marginea padurii Baneasa a fost inaugurat la data de 1 septembrie 1929, fiind gazduit de o eleganta si impunatoare cladire in stil art deco.


Cladirea a fost mutilata in perioada comunista cand, odata cu mutarea inauntru a Institutului Meteorologic se renunta la intreaga fatada art deco si se adauga un nou corp de cladire.

La 31 decembrie 1936 odata cu discursul regelui ocazionat de anul nou este inaugurat sediul Radio Romania. O eleganta cladire modernista proiectata de arhitectii G. Trifu si G. M. Cantacuzino.


Cladirea situata in localitatea Bod de langa Brasov mai exista si astazi, insa si ea a suferit modificari ale fatadelor.

Pe 8 octombrie 1939 se inaugureaza la Chisinau, langa seminarul teologic, sediul Radio Basarabia. Aici discutam de refatadizarea si extinderea unei cladiri mai vechi - Auditoriul Puskin, care din neoclasica devine art deco. Proiectul este executat tot de arhitectul G. Trifu


Cladirea a fost distrusa in iulie 1941 de catre trupele sovietice, iar toti cei prezenti in interior au fost executati pe loc.

Pe 8 octombrie 1939 se ia decizia ca in viitorul apropiat sa se infiinteze statia Radio Timisoara si posturile locale Radio Iasi si Radio Cluj, insa din cauza inceperii razboiului se renunta la proiect.