Breaking News

Spitalul Municipal Constanta si trista poveste a arhitectului Ioan Puschila

La sfarsitul anilor '30, in Constanta, langa actualul parc al garii este ridicat Spitalul Municipal, o cladire modernista, de dimensiuni mari, gandita pentru a face fata unui oras care se marea de la un an la altul. Arhitect principal al imobilului este tanarul, pe atunci inca student la arhitectura, Ioan Puschila.Arhitectura cladirii, preia elemente din tematica pachebotului, o tema foarte des folosita la spitalele/sanatoriile construite in toata tara in acea perioada (mai multe exemple vor fi publicate in articole viitoare).

un colaj de imagini din 1940

Din pacate odata cu instaurarea regimului comunist, tanarul arhitect este trimis la inchisoare pe motivul simpatiilor legionare.

Pe perioada detentiei regimul comunist i-a ordonat proiectarea unor obiective importante in municipiul Constanta: stadionul Farul si fantana Dragonului (cea mai mare fantana arteziana din Romania).

In inchisoare Puschila se imbolnaveste si intr-un final este eliberat. Dupa eliberare se angajeaza la Institutul Agronomic. Experienta anterioara de la Spitalul Municipal a facut ca Puschila sa primeasca ordinul de a proiecta un nou spital in Constanta, actualul Spital Judetean. Dupa aceasta in anii '60 Puschila realizeaza Palatul Administrativ (Casa Alba) si cladirile din Statiunea Venus.