Constanta anilor '30 un Atlantic City romanesc

Anii '30 au fost pentru orasul Constanta ani ai dezvoltarii puternice. Industrie, turism, constructii. Orasul se extindea rapid pe orizontala si incepeau si primele extinderi pe verticala.

Constanta anilor '30 era un oras turistic care dispunea de nu mai putin de 4 cazinouri, tinzand sa devina un veritabil Atlantic City romanesc.


1. Cazinoul Constanta

O bijuterie art nouveau semnata Daniel Renard si finalizata in 1910. Cladirea emblematica pentru Constanta este extinsa ani mai tarziu de catre Victor Stephanescu. Cazinoul Constantean, prin arhitectura sa impunatoare, prin marime si amplasament devine cladirea emblematica a jocurilor de noroc din Romania.


2. Cazinoul Mamaia

Construit chiar pe plaja, actualul imobil ia locul unei cladiri mai vechi ce a ars intr-un puternic incendiu. Daca cel din Constanta era un simbol al inceputului de secol, Cazinoul din Mamaia reprezenta varful arhitecturii moderne din Constanta acelor ani. O frumoasa cladire art deco cu sali de jocuri, restaurante, bar, cabine pentru turisti, terase, fantani arteziene si un superb pier cu debarcader si bar.


3. Cazinoul Hidroaviatiei

Cel de al treilea Cazinou este de fapt o reconversie. In anul 1926 dupa planurile arhitectului italian Mario Stoppa se ridica Palatul Regal de la Mamaia. La data de 6 iunie 1932, Palatul este vandul flotilei de Hidroaviatie si este transformat in Cazinou.


4. Cazinoul Salvamar

In anii '30 pe malul lacului Mamaia, langa gara, reputatul arhitect Ioan Capsuneanu avea sa ridice o cladire art deco unicat in Romania, o cladire care putem spune ca a fost cea mai reprezentativa opera a arhitectului.

Impozantul imobil reproducea fidel forma unui pachebot si gazduia un yacht club, sediul salvamar, restaurant si cazinou.

In anii '60 autoritatile comuniste decid recompartimentarea parterului. Muncitorii darama unul din zidurile de rezistenta si cladirea se prabuseste partial.  Primarul din acele timpuri cere la Bucuresti fonduri pentru refacerea imobilului, insa cererea este refuzata. Asa ca se ia decizia demolarii. Astfel Constanta a pierdut una dintre cele mai frumoase cazinouri si cu siguranta cea mai spectacuoasa.

Astazi din impunatoarea cladire a mai  ramas doar un gard de piatra in zona Cazino, pe malul lacului.


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.