Breaking News

Exceptionala poveste a statuii Modura, ascunsa in cimitir pentru a scapa de buldozerele comuniste

In 6 iunie 1930, venind de la Viena, Regele Carol II este nevoit a ateriza de urgenta pe pasunea de langa satul Vadul Crisului, judetul Bihor. O fata din sat, Maria Mudura ii aduce regelui un ulcior cu apa. Carol II ii propune fetei sa vina la Bucuresti pentru a face parte din suita regala. Aceasta accepta si odata ajunsa in capitala isi schimba numele in Modura.

Tinand cont de rapiditatea cu care s-au petrecut cele descrise mai sus si de faptul ca in 1939 ii este comandata lui Constantin Baraschi spre executie o statuie in marime naturala a tinerei, nu putem exclude ca in spate sa fie o interesanta poveste romantica.

fotografie din ziua inaugurarii

In jurul statuii din capatul aleii Restauratiei este amenajat un bazin artezian. Aleea ce ducea catre statuie era marginita de cariatide ce reprezentau femei in port traditional romanesc, inaugurarea avand loc in 1939 in parcul Herastrau.
In 1951 ansamblul este demolat pentru a face loc statuii lui Stalin. Din fericire cei care au participat la demolare au luat statuia si au ascuns-o in cimitirul Bellu. Acest din urma lucru s-a aflat abia in 2010 cand, statuia considerata pierduta pentru totdeauna, a fost descoperita de catre Dan Ghelase, Presedintele Asociatiei pentru promovarea artei si culturii traditionale si de arhitectul Lucian Mihaescu. Trebuie precizat ca in 2006 se inaugura o replica a ansamblului ce cuprinde cariatidele si statuia, realizata dupa fotografii de epoca.