In anii '30 incep lucrarile la prima autostrada urbana din Romania. Urma sa traverseze Bucurestiul de la un capat la altul

La mijlocul anilor '30 in Bucuresti incepe unul dintre cele mai ambitioase proiecte de infrastructura urbana din Romania acelor vremuri. Este vorba de realizarea unei autostrazi urbane care sa traverseze capitala de la un capat la altul peste raul Dambovita care urma sa fie bagat in subteran.O prima etapa a cestor ample lucrari se realizeaza intre podurile Halelor si Rahova, plus cate 20 de metri dupa aceste poduri. Latimea proiectata a fost de 32 de metri, cu 3 deschideri externe de minim 9 metri pentru a permite pe viitor realizarea unei linii de metrou in subteran. Conform caietului de sarcini din acea vreme structura peste Dambovita trebuia sa reziste la o sarcina echivalenta cu: un compresor de 23 de tone, coloana de camioane pe fiecare deschidere, patru linii de tramvai si o incarcare totala cu oameni socoting 500kg/mp.

La licitatia restransa din data de 13 octombrie 1934 au fost chemate 6 companii dupa cum urmeaza: Societatea VIA, Antrepriza Pragher, Antrepriza Tiberiu Eremia, Societatea Edilitatea, Antrepriza inginer G. Ignat si Antrepriza A. Ioanovici. Interesant este ca Antrepriza Pragher a venit cu nu mai putin de 3 variante de proiect, insa in final contractul este atribuit Societatii VIA.Dupa definitivarea caietului de sarcini si a proiectului, diriginte al lucrarilor este numit Inginerul Aurel Beles.

Conform contractului tronsonul Podul Justitiei - Podul Halelor plus cate 20 de metri dupa poduri , in lungime totala de 246 de metri trebuia finalizat in data de 10 iulie 1935, iar restul de lucrari pana la 610 metri trebuiau finalizate pana la data de 1 noiembrie 1935, cand avea sa se faca receptia provizorie. Receptia definitiva urmand a avea loc la 1 noiembrie 1936, in timpul celor 12 luni Societatea VIA fiind obligata sa remedieze eventuale probleme ale lucrarii.

Conform proiectului final deschiderile sunt de 9.60m, 12 m, 9.60m, distanta intre grinzi fiind de 4m. Grosimea placii peste rau variaza de la 17 cm in mijloc pana la 22 cm pe nervurile secundare.La 10 iulie 1935 prima etapa este finalizata conform contractului, iar pana in data de 14 august se efectureaza teste de rezistenta dupa care se face receptia temporara a lucrarilor. Multumite de rezultat, autoritatile bucurestene aproba continuarea proiectului pana la podurile Senatului si Serban Voda. Lucrarile sunt receptionate in luna aprilie 1936.In noiembrie 1935, odata cu finalizarea acestei prime etape din autostrada urbana a Bucurestiului, la intrarea pe aceasta se inaugureaza un elegant ceas monumental realizat in stil art deco.