In anii '30 se puneau bazele primei retele de autostrazi din Romania. Afla unde trebuiau sa fie primele sosele de viteza din tara noastra

In 1911, In Queens, New York, se deschidea precursorul autostrazilor moderne. Discutam de primul drum de viteza (pastrand proportiile vremii) cu acces limitat. Denumit  Long Island Motor Parkway, avea lungimea de 72 km, acces doar pentru masini si dispunea de poduri si pasaje pentru a evita intersectiile. Accesul se facea contra unei taxe de 2$


In 1921 in Italia incepe construirea autostrazii A1 Milano-Laghi (in prezent poarta indicativul A8 si a fost modernizata pentru a corespunde standardelor moderne), ce lega Milano de Varese, de proiect fiind responsabil inginerul Piero Puricelli. Soseaua in lungime de 49 de kilometri este inaugurata pe etape pana in 1926.


Incepand cu sfarsitul anilor '20 ia amploare planificarea si construirea unor retele nationale de autostrazi in Germania, UK, USA si Italia.

Primele planuri de autostrazi in Romania apar la sfarsitul lui 1934. Astfel comitetul alcatuit din arhitectii Duiliu Marcu, G.M. Cantacuzino, R. Bolomey, Ioan Al. Davidescu si inginerul Teodor Radulescu iau decizia ca toate drumurile principale ce intra in capitala sa fie amenajate pe fasii de teren avand latimea de 100 de metri pentru a putea fi loc ca pe viitor drumurile sa fie upgradate la nivel de autostrada. De asemenea se pun bazele primelor 2 proiecte de autostrazi nationale din Romania: Soseaua Chitila si Soseaua Baneasa - Otopeni.

Trebuie precizat ca in aceasta perioada se terminasera cele doua tronsoane din Romania ale autostrazii Londra - Istanbul, este vorba de tronsonul Oradea - Bucuresti - Giurgiu cu breteaua Bucuresti - Turtucaia - Constanta. Si se lucra la tronsonul romanesc din autostrada catre Varsovia, in speta Ploiesti - Buzau - Botosani - Cernauti.

In 1938 se fac primii pasi in proiectarea celei de a treia autostrazi din Romania. Aceasta urma sa fie o sosea de coasta ce urma sa lege Constanta de Ecrene.

"Mamaia este una din statiunile organizate occidental, cu o plaja ultramoderna in ce priveste confortul, cu un mare hotel, cu instalatii sportive, nautice, restaurante etc. De cand s-au construit toate acestea si de cand, mai ales, mijloacele de transport sunt atat de comode, Mamaia detine prioritate fata de celelalte statiuni. [...] Actualmente numai pe distanta Constanta - Mamaia exista un drum pietruit pentru automobile care s-a dovedit atat de confortabil si de rapid, incat linia ferata pe aceeasi distanta a fost desfiintata (este vorba de calea ferata ce urma traseul actualului bulevard Mamaia - n.n.). In timpul sezonului la fiecare 5 minute, cate un autobuz leaga capitala Dobrogei de splendida statiune maritima."
- Revista Ford, 1938

Odata cu dezvoltarea statiunilor litorale Agigea, Techirghiol, Eforie, Tuzla, Managalia, Balcic, Cavarna si Ecrene se punea problema accesului turistilor cu automobilele catre aceste resorturi. Lipsa unei magistrale rutiere fiind o problema reala. Iata ce spune aceeasi revista:

"Pana acum cativa ani numai Eforie era statiunea "en vogue". Astazi ea este frecventata aproape exclusiv de aceia care au vile pe acolo."
- Revista Ford, 1938

Pentru a rezolva aceasta situatie guvernul ia decizia de a realiza prima autostrada de pe teritoriul Romaniei. Aceasta in lungime de aproximativ 140 km urma sa lege Constanta de Ecrene (Kranevo de astazi, Bulgaria) urmand coasta Marii Negre.

Trebuie mentionat ca primul drum cu macadam penetrat cu emulsie bituminoasa din Romania era realizat pe traseul Constanta - Tuzla in anul 1925.


In 1939 se definitiveaza planul national de autostrazi, dar ca multe alte proiecte din perioada 1939 - 1940 nu se mai implementeaza din cauza izbucnirii celui de al doilea razboi mondial, iar din 1947 din cauza instaurarii regimului comunist.

In articole viitoare vom reveni cu detalii despre traseul autostrazilor proiectate in perioada interbelica.

Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.