In iulie 1937 se inaugura trenul de viteza Bucuresti - Constanta

Prima saptamana a lunii iulie 1937, marca un important eveniment pentru transporturile romanesti. Se inaugura primul tren de viteza pe ruta Bucuresti - Constanta. Pentru aceasta cursa era folosit un automotor Malaxa 1001-1002 "Balan". Acesta dispunea de doua motoare diesel Ganz -Jendrassyk de cate 220 hp fiecare ce ii permiteau sa atinga viteza maxima de 110 km/h. In total automotorul dispunea de 136 de locuri. Acesta dispunea de cele mai moderne dotari, inclusiv aer conditionat, fotolii de plus, si servire la scaun.1937, Gara de Nord, trenul este pregatit pentru a pleca in calatoria inaugurala

Conform presei vremii, noul automotor care doar ce iesise pe portile uzinei Malaxa urma sa reduca substantial timpul pe traseul Bucuresti - Constanta, la doar 2 ore si jumatate, viteza medie de deplasare fiind de 100 km/h. Se intentiona ca astfel de automotoare sa fie introduse in circulatie pe toate rutele feroviare majore din tara noastra.

1937, la calatoria inaugurala participa oficialitati, presa si Richard Franasovici, ministrul comunicatiilor


In acelasi an inca un astfel de automotor era expus la expozitia de la Belgrad.


Automotorul in curtea uzinelor Malaxa pregatit sa porneasca in cursa Bucuresti - Constanta.

foto: frunzaverde | forumpeundemerg.ro

Si o imagine cu elegantul interior

foto: frunzaverde | forumpeundemerg.ro


2 comentarii:

  1. Nu strică de adăugat că aceste autotrenuri au fost construite pe bază de licență cumpărată de la GANZ Budapesta plecând de la autobuzul pe șine Arpad (cod AaMot), care ulterior au fost reproiectate la Malaxa. Baza inițială era un autotren numai cu locuri de clasa I-a și a circulat din 1934 între Bpesta și Viena cu o singură oprire la Győr, și conform mersului făcea traseul în aprox 3 ore în mod curent. acest timp de parcurs a fost atins din nou în 2009 de trenuriel RailJet. Malaxa inițial a construit un tren regal dublu în baza licenței cumpărate, iar apoi a construit multe automotoare pt linii secundare ale CFR. A mai fost fabricat și la Astra Arad. Multe dintre acestea mai funcționau în anii 1990.

    RăspundețiȘtergere

Comment:

Un produs Blogger.