In vara lui 1938 intra in operare prima locomotiva electrica din Romania pe ruta Bucuresti - Brasov

Continuam materialele despre aspecte inedite din istoria feroviara romaneasca. Desi peste tot pe forumuri, wikipedia si pe bloguri ori articole din presa se precizeaza ca prima locomotiva electrica din Romania a fost introdusa in circulatie in 1965, realitatea este foarte diferita.

Pentru inceput redam un text de pe wikipedia:

"Pe 9 decembrie 1965 au fost introduse în România primele locomotive electrice. S-a ales dificila secțiune Predeal - Brașov adoptându-se sistemul monofazat de 25 kV și 50 Hz. Licența a fost furnizată de Allmänna Svenska Elektriska AB, Västerás (ASEA) din Suedia. Locomotivele aveau o putere de 5.100 kW și o viteză maximă de 120 km/h.
În 1966 începe și în România construcția locomotivelor electrice 060-EA pe baza acestei licențe suedeze, urmată și de realizarea variantei 060-EA1. Partea electrică și montajul general erau realizate de Electroputere Craiova, iar partea mecanică era asigurată de ICM Reșița."


Adevarul istoric se prezinta insa diferit:

La fix 2 ani dupa ce intra in operare automotorul de viteza pe ruta Bucuresti - Constanta (articol in detaliu aici - https://www.uct-media.com/2019/01/in-iulie-1937-se-inaugura-trenul-de.html), in vara lui 1938, dupa o serie de modificari in uzinele Malaxa iese pe sine prima locomotiva diesel-electrica din Romania. Aceasta era un prototip Buchi 2-Do-1 + 1-Do2 cu parte mecanica Henschel & Sohn, Kassel si   doua motoare Sulzer de 2.200 hp produsa in mai 1938.  Va fi folosita pe ruta Bucuresti - Brasov.

vara lui 1938, Gara de Nord, prima locomotiva diesel - electrica din Romania pregatita pentru a pleca in prima cursa pe ruta Bucuresti - Brasov

O serie de imagini inedite via : https://www.derbysulzers.com/


In teste in Elvetia


Un produs Blogger.