In perioada interbelica, biserica, alaturi de Asociatia "Amicele Tinerelor Fete" salvau fetele cazuri sociale si le reintegrau in societate

In 1926 in Romania se infiinteaza Asociatia "Amicele Tinerelor Fete" , fiind intemeiata de A.S.R. Principesa Elena, avand sediul central pe Barbu Catargiu numarul 4.

Asociatia, alaturi de Biserica Ortodoxa se implica in salvarea tinerelor care erau cazuri sociale: provenite din familii sarace, grav bolnave, prostituate, cersetoare sau fara adapost.

sediul din Berceni in timpul celui de al doilea razboi mondial

Tinerele erau cazate, urmau cursuri in care invatau carte, dar si cele trebuincioase pentru viitor: gatit, curatenie, gradinarit, lucru manual iar o mare parte dintre ele erau incluse in sistemul medical dupa ce absolveau cursurile de infirmiere prin colaborarile pe care asociatia le avea cu sanatoriul Filaret si spitalul Colentina.

atelierele de la Spitalul Colentina

ATF-ul avea birouri de indrumare in principalele orase ale tarii, in Bucuresti avand birou inclusiv in Gara de Nord.

biroul din Gara de Nord

Asa cum spuneam sediul central era in capitala pe bulevardul Catargiu la numarul 4, intr-o eleganta cladire art deco , desfasurata pe subsol, parter, 3 etaje si mansarda.

sediul central 

Al doilea sediu major era in Berceni. Discutam de o eleganta cladire modernista parter si etaj, inconjurata de ferme si gradini de legume unde tinerele deprindeau tainele gradinaritului si gospodariei.

sediul din Berceni

 ferma din Berceni

ansamblul de gradini din Berceni, in fundal se vede si sediul ATF

 Berceni, sala de lucru si meditatie

Berceni, sala de mese

Un produs Blogger.