La Mangalia se va construi un centru pentru formarea si antrenamentul scafandrilor de interventie

La Mangalia, langa nodul rutier de pe drumul national, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta - ISU va construi un centru pentru formarea si antrenamentul scafandrilor de interventie, valoarea investitei fiind de 35.735.990,30 lei cu TVA .

Se vor realiza urmatoarele lucrari:

1. Bazin acoperit având luciul de apa de 40 m x 20 m şi adâncimea în trei trepte. Prima treaptă va avea înălţimea de 3m şi lăţimea de 5m, a doua treaptă va avea înălţimea de 4m şi lăţimea de 29m, iar a treia treaptă va avea înălţimea de 8m şi lăţimea de 6m. Astfel, bazinul va avea o înălţime totală de 15m, cu prima treaptă la adâncimea de 3m, a doua treaptă la adâncimea de 7m, respectiv a treia treaptă la adâncimea de 15m, iar apa nu va depăşi înălţimea de 14m. De la luciul apei până la nivelul superior al bazinului va rămâne un metru, necesar zonei de acţiune a valurilor şi curenţilor de apă, unde va fi prevăzut şi preaplinul. Structura care va acoperi bazinul va avea o înălţime utilă la interior de 6m, măsurată de la limita superioară a bazinului.

Bazinul va fi prevăzut cu generator de valuri cu o înălţime de cca.0,50m şi curent de apa pentru simularea unor viteze ale diverselor cursuri de râu. Bazinul va fi luminat în interior dar şi în apa şi va fi prevăzut cu camere subacvatice. Vor fi realizate hublouri pentru vizionarea antrenamentelor la treapta a doua.

Numarul de hublouri = 44 buc.

Adancimea la care sunt amplasate = 1.80m, 5.30m si 11.15m; acestea sunt amplasate pe 3 niveluri cu
acces printr-un canal de vizitare pe tot perimetrul bazinului; Bazinul este prevazut cu un canal de vizitare cat si unul ethnic.

Bazinul va fi dotat cu următoarele echipamente:

- Barcă 5 persoane – 2 buc.
- Plute pentru înnot – 30 buc.
- Echipament de scufundare (complet) pentru cursanţi – 25 buc.
- Baliză pentru marcare poligon – 10 buc.
- Saulă pentru poligon – 200 m.
- Manechin pentru antrenament – 4 buc.
- Vesta de salvare – 10 buc.
- Lesturi de 10 kg. pentru formare poligon – 10 buc.
- Carabiniere – 20 buc.

Adiacent bazinului se va realiza un pavilion de pregătire şi spaţiu administrativ pentru instruirea a două serii de câte 25 cursanţi şi 10 instructori, cuprinzând 4 săli de curs şi dotări anexe corespunzătoare (vestiare, duşuri etc.).

Este necesara instalarea de obturatoare de lumina la toate ferestrele si usile care dau spre bazin, pentru a simula scufundari si operatiuni de interventie pe timp de noapte. Totodata se vor monta blocuri de lumini, cu functionare independenta si intensitate variabila, in peretii laterali si pe fundul bazinului pentru a simula efecte de lumini.

Pentru monitorizarea si evaluarea ulterioara a misiunilor scafandrilor, se vor monta, la fiecare nivel
subacvatic, camera video, orientabile, minim 3/nivel, la adancimi variabile si se prevede o camera
mobila, care sa fie operata de un scafandru.

Obiectivul va fi completat cu:

- 1 sala de mese + bucătărie şi depozit de alimente,
- 1 sala de şedinţe / conferinţe pentru 70 de persoane,
- 1 sala de sport / fitness, pentru 25 de persoane;
- 1 cabinet medical;
- 1 sala de întreţinere echipamente şi de uscare a acestora (cca 25 echipamente);
- 1 sala pentru compresor şi anexa pentru butelii de oxigen; /
- 1 pod rulant pentru o sarcina maxima de 2t care sa acopere lungimea bazinului inclusiv o zona de
capăt pentru preluarea sarcinilor ce trebuie manipulate;
- duşuri înainte de intrare în bazin;
- 1 sală de briefing pentru 15 persoane.

2. Spaţiu de cazare cu regim de înălţime P+2E, pentru cazarea a 50 de persoane / cursanţi, câte 2 cursanţi în cameră, cu paturi separate, grup sanitar, telefon, tv şi aer condiţionat. Va fi prevăzută o zonă de recepţie.

3. Remiză auto pentru adăpostirea unei autospeciale pentru tratament hiperbaric şi oxigenoterapie cu dimensiunile de L=16,37m, l=2,54m şi h=4,01m şi încă 3 celule alăturate cu aceleaşi dimensiuni cu cea care va adăposti autospeciala. Toate vor avea uşi de ieşire direct afara, pe o platformă conectată la drumul de incintă. Aceasta va avea structura metalică și anvelopa/acoperișul din panouri termoizolante fabricate industrial, care se asamblează direct pe fundații. Pentru buna functionare a centrului de formare este necesara dotarea acestuia cu o autospeciala de interventii pentru scafandri, o ambulanta tip C, un APIC si si o ambarcatiune de interventie si salvare tip TARGA. Se va asigura instalatie de ventilatie si exhaustare a gazelor de esapament, fiind prevazuta cu tubulatura speciala cu furtunuri care sa preia direct de la esapament gazele rezultate. Pentru barocamera este necesar 2 furtunuri, unul pentru autotractor al doilea pentru generatorul biocamerei.

4. Punct control cu dimensiunile de 4 m x 6 m, conectat la curent electric şi încălzire, inclusiv la sistemul video de supraveghere.

5. Parcare pentru 50 autoturisme;

6. Un generator electric (200 kva)

7. Instalaţii