Cum aratau halele centrale din Ploiesti in anul inaugurarii. Imagini de la exterior si interior

In 1925 se fac primele planuri pentru halele centrale ale Ploiestiului, cladiri pe care le putem numi fara a gresi, primul mall al orasului.





Lucrarile la complexul de cladiri din centrul orasului incep in 1929 si dupa cateva pauze sunt finalizate pe etape intre 1934 si 1935, intregul centru comercial, in stil art deco, fiind pe deplin functional in 1936.

Arhitectul  Toma T. Socolescu motiveaza alegerea unei locatii centrale prin situarea terenului pe un prim viitor bulevard inelar, care inconjura centrul si care oferea legaturi directe cu abatorul, zonele de depozitare si calea ferata comerciala de centura.





Hala centrala cu laturi egale de 50 de metri cuprindea la parter spatii destinate vanzarii de carne si zarzavaturi. La etajul deservit de 4 scari si 4 lifturi se aflau standuri pentru mezeluri, branzeturi, fructe, flori, de asemenea se aflau doua ceainarii care beneficiau si de terase estivale, toate standurile cu marfuri perisabile fiind dotate cu vitrine frigorifice. Subsolul era rezervat spatiilor tehnice, uzinei de gheata, depozitului de gheata si depozitului frigorific pentru alimentele perisabile.

Hala centrala era continuata cu hala taraneasca, 50 metri pe 10 metri, aici la parter standurile erau destinate exclusiv producatorilor locali, o zona fiind amenajata pentru vanzarea de pasari vii. Subsolul gazduia magazinul de gheata, rampa de descarcare a marfurilor si centrul de preluare si transmitere catre camioane a gunoiului rezultat in urma activitatilor economice.





Din hala taraneasca se trecea in hala de peste (50 de metri pe 18 metri). Aici parterul era destinat comercializarii pestelui viu care era tinut in bazine uriase. Prin intermediul unei scari si a doua lifturi se ajungea la etaj unde se comercializau peste procesat si produse din peste. La subsol se aflau depozite frigorifice si spatii pentru prelucrarea pestelui.

La exterior, la parterul halelor au fost amenajate 45 de spatii comerciale, in timp ce la etaje se aflau birouri si laboratorul.

Complexul era intregit de o aripa verticala monumentala. La parter se afla un bar, la etaj un restaurant de lux cu terasa estivala, iar restul etajelor erau rezervate pentru apartamentul directorului pietei si cel al medicului veterinar.





In aripa stanga se amenajeaza un oficiu postal, iar deasupra se afla apartamentul dirigintelui postei, in timp ce la subsol se regaseau uzina termica a complexului, vestiare, dusuri, bucatariile si depozitele restaurantelor.

In aripa din spate se aflau comisariatul pietei, un restaurant cu autoservire, fabrica de pasteurizare a laptelui si un mic abator pentru pasari.

Din pacate interventiile din perioada comunista au alterat masiv interiorul complexului.


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.