Decaderea statiunii Mamaia, de la proiecte precum teleschiul nautic sau oraselul lacustru - in 2019 ne vom "bucura" de niste pontoane din lemn

Recent municipalitatea a anuntat ca are in plan exploatarea turistica a malului lacului Mamaia. O idee excelenta insa din pacate nu prea avem mari motive de bucurie. Proiectul nu prevede refacerea malurilor, nici realizarea oraselului lacustru si nici refacerea vechiului teleschi.

Discutam doar de montarea unor pontoane pentru acostarea ambarcatiunilor si pontoane pentru pescuit. Destul de putin si de trist pentru o statiune ce se doreste de nivel international.

Reamintim ca teleschiul nautic a fost amenajat pe malul lacului, la intrarea in statiune, la mijlocul anilor '70 fiind o importanta atractie turistica. Ca multe alte obiective a fost abandonat dupa 1990 si a devenit o ruina. La mijlocul anilor 2000, fostul primar Radu Mazare demareaza etapele premergatoare reconstruirii teleschiului, o investitie ce urma a se ridica la aproximativ 1 milion de euro, proiectul fiind blocat de fostul ministru al mediului Sulfina Barbu.


doua carti postale de epoca in care putem vedea si teleschiul

Cel de al doilea proiect - oraselul lacustru prevedea o insula artificiala in forma de frunza de artar care urma a se construit pe lac in zona hotel Ambasador. Pe insula urmau a se amenaja restaurante, cluburi, debarcadere pentru ambarcatiuni si un yachtclub. Legatura cu tarmul urmand a fi asigurata de un pod pe care urma sa circule un tramvai turistic. Proiectul avea asigurata o finantare de aproximativ 8 milioane de euro si exista si un constructor spaniol, dar din nou ministerul mediului s-a opus proiectului. 
Este greu de inteles de ce in prezent actuala administratie refuza sa reia aceste proiecte ale caror costuri cumulate sunt sub 10 milioane de euro, o suma medie pentru bugetul Constantei, mai ales ca avem un guvern (cel putin teoretic) favorabil municipalitatii, caz in care putem inclusiv discuta ca o parte a finantarii sa fie asigurata de catre guvern.


Un produs Blogger.