Highlander - filmul cu cea mai tare coloana sonora din toate timpurile, datorita lui ne putem bucura de piese precum "Who wants to live forever"

Anul 1986 ne-a adus un film de exceptie. Unul dintre cele mai memorabile fantasy action adventures si nu avea cum sa fie altfel tinand cont de distributia "grea": Christopher Lambert, Sean Connery si Clancy Brown.


Despre film se poate vorbi ore in sir, atmosfera, coregrafia luptelor, povestea, cinematografia...unul dintre cele mai celebre one liners: "There can be only one!" Insa nu vom vorbi despre continuari. Primul film este un film complet, Connor MacLeod fiind ultimul immortal, niciodata nu a existat intentia creatorilor de a-l transforma intr-o franciza, acest lucru petrecandu-se la presiunea finantatorilor.

Daca chimia si prietenia dinte Connery si Lambert trece dincolo de ecranele televizoarelor, nu acelasi lucru se poate spune despre relatia dintre Lambert si Roxanne Hart, ar fi fost indicat ca rolul sa fi fost incredintat unei alte actrite. Pe de alta parte Clancy Brown a intrat chiar prea bine in rol, deseori reusind sa isi sperie colegii de filmare.


Asa cum spuneam atmosfera este excelent redata si asta datorita faptul ca tot filmul a fost realizat on location si folosind practical effects si indiferent ce spun unii si altii acestea vor ramane inca o indelunga perioada superioare filmarii in platou si cu efecte generate pe computer.

Si da, la inceputul articolului este posterul oficial pentru Europa (varianta pentru RFG), acesta fiind posterul preferat de catre regizorul Russell Mulcahy, cel pentru USA fiind extrem de prost realizat , figura doar un portret alb-negru al lui Lambert.

Textul narat de Connery la inceputul filmului nu beneficiaza de nicio prelucrare in post productie. Ecoul este dat de faptul ca inregistrarea a avut loc telefonic in baia vilei lui Connery. De altfel Connery a filmat toate partile sale doar intr-o saptamana, refuzand printre altele sa ia lectii de lupta cu sabia, fapt ce a dus la numeroase accidente si rani suferite de indragitul actor scotian.


Daca in cazul altor filme la cativa ani de la lansarea oficiala ne putem bucura de versiuni extended cut sau director's cut, acest lucru nu este valabil in cazul de fata. Numeroase scene interesante ce au fost eliminate din motive de timp, cum ar fi lupta dintre Kurgan si Yung Dol Kim ce se desfasoara intr-o cladire de birouri si care era singura scena in care Kurgan lupta cu un adversar ce folosea doua sabii nu vor mai putea fi vazute vreodata intrucat depozitul unde se aflau rolele a fost mistuit de un incendiu. Tot ce ne-au mai ramas sunt doar cateva fotografii alb-negru precum cea de mai jos.


Dar cea mai mare mostenire pe care filmul o lasa este coloana sonora. Exceptionala, incredibila, cea mai tare din toate timpurile, nimic din aceasta descriere nu este exagerat. Cum altfel poate fi descrisa o intreaga coloana sonora ce poarta semnatura Queen.


Initial formatia trebuia sa compuna o singura piesa, insa dupa ce au vazut cateva scene din film, baietii de la Queen au fost atat de incantati incat au decis sa realizeze intreaga coloana sonora, de altfel intreaga poveste din film l-a inspirat pe Brian May sa compuna una dintre cele mai cunoscute si mai de succes piese ale sale: Who wants to live forever.


Coloana sonora cuprinde si melodiile: A Kind of Magic, Princes of the Universe, Gimme the Prize, Don't Lose Your Head, One Year of Love. Dar si un cover New York New York.







Un produs Blogger.