Imobilul ARO - Bucuresti Magheru

Cunoscuta Asigurarea Romaneasca, una dintre cele mai mari companii romanesti interbelice, incepe in anul 1929, lucrarile la cel mai mare proiect imobiliar din portofoliu. Este vorba de imobilul ARO-bulevardul Take Ionescu. Facem aceasta precizare a locatie intrucat compania va mai realiza un bloc ARO insa in alta locatie, dar despre asta intr-un articol viitor. Proiectul a fost scos al concurs, arhitectul castigator fiind reputatul Horia Creanga. Acesta , alaturi de o echipa alcatuita din Ionel Creanga, Haralamb Georgescu si Lucia Dumbraveanu realizeaza un imobil masiv, in stil art deco. Lucrarile la imobil s-au desfasurat rapid, cladirea fiind inaugurata in 1931, gazduind spatii comerciale si apartamente.In 1934 este adaugat cel mai modern cinematograf al vremii, care dispunea de o instalatie de climatizare ultramoderna ce asigura un mediu placut vizionarii filmelor pentru cei 1.200 de oameni cat putea gazdui sala. Lobby-ul cinematografului era decorat cu marmura, oglinzi si dispunea de iluminat ambiental. Odata cu inaugurarea cinematografului se monteaza pe cladire si sigla ARO.


 Blocul ARO se remarca prin turnul cu 10 etaje si monumentalele litere de pe acoperis (in prezent disparute). Din pacate in perioada comunista la interior au loc o serie de modificari, printre care si indepartarea marmurei care imbraca holurile cladirii.

interior cinematograf, sursa imagine: Catalog Uniunea Arhitectilor din Romania, 1990

Pana la varianta finala au existat nu mai putin de 3 variante de lucru, insa din motive financiare s-a ales varianta cea mai ieftina, asta insemnand renuntarea la multe elemente decorative.imagini:  Catalog Uniunea Arhitectilor din Romania, 1990


Niciun comentariu

Comment:

Un produs Blogger.